Vesti
28.12.2022. 19:40
Beta

Oštro

Sudski savet Kosova upozorio Kurtija da se ne meša u rad suda

advokati, sudije, sud
Izvor: Shutterstock

Sudski savet Kosova (SSK) izrazio je zabrinutost bog zahteva premijera Aljbina Kurtija da mu se saopšti ime sudije koji je doneo zakonsku odluku o promeni mere okrivljenom Dejanu Pantiću.

SSK u saopštenju je naveo da sudije jesu i treba da budu nezavisne u vršenju svoje ustavne i zakonske dužnosti, dok su sklonosti ka mešanju neprihvatljive i da ih najoštrije osuđuje.

"Javno obaveštavamo premijera Kurtija da se na osnovu Ustava i zakona nadležno službeno lice koje je donelo ovu odluku zove sudija Republike Kosovo, odluke koje se moraju poštovati bez komentara, bez izuzetka, uključujući i Vladu", naveli su u saopštenju.

Iste primedbe na odluku suda imala je ministarka pravde Kosova Aljbuljena Hadžiu.

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je da je na osnovu zahteva tog tužilaštva, 12. decembra Osnovni sud u Prištini protiv okrivljenog Dejana Pantića odredio meru pritvora za krivično delo "teroristički napad".

"Posle poseta medicinskih timova Euleksa, koji su utvrdili da je okrivljeni lošeg zdravlja, preporučili su lečenje u bolničkom centru, ali ni ova preporuka nije sprovedena", navodi se u saopštenju.

Specijalno tužilaštvo Kosova je, dodaje se u saopštenju, na osnovu zdravstvenog aspekta, a istovremeno i ljudskog aspekta, predložilo Osnovnom sudu u Prištini zamenu mere pritvora okrivljenom Pantiću, pošto on nije mogao da uživa prava koja pripadaju pritvorenicima u pritvorskim centrima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

SAD i EU zabrinute zbog situacije na Kosovu
1

Zahtevaju uzdržanost

28.12.2022. 18:50

SAD i EU zabrinute zbog situacije na Kosovu

Evropska unija i SAD su izrazili zabrinutost zbog nastavka napete situacije na severu Kosova i pozvali sve na maksimalnu uzdržanost, hitno preduzimanje mera za bezuslovnu deeskalaciju situacije i na uzdržavanje od provokacija, pretnji i zastrašivanja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve