Vesti
19.07.2023. 20:03
23:35
R.E.

Nezapamćeno nevreme

Superćelijska oluja u Srbiji, tornado u Ripnju, pao kran u Beogradu... (FOTO, VIDEO)

1
Izvor: BETAPHOTO / Vladimir Tomic

Ranije u sredu Republički hidrometeorološki zavod je izdao upozorenje da će olujno nevreme u večernjim satima zahvatiti Srbiju, a prve informacije da se to i dogodilo stigle su iz zapadnih delova naše zemlje.

Nevreme praćeno snažnim vetrom i grmljavinom zahvatilo je oko 22 časa Niš, a vrlo brzo nakon toga krenula je i jaka kiša.

Građani putem društvenim mreža javljaju o brojnim oborenim stablima na različitim mestima u gradu i o paloj banderi u naselju Nikola Tesla kod pruge. 

Vozači se međusobno upozoravaju da zbog palih stabala zaobilaze Bulevar Nemanjića, Obilićev venac, Ulicu vojvode Mišića, Bulevar Medijana, Bulevar dr Zorana Đinđića kod Medicinskog fakulteta, Ulicu Majakovskog i Božidarčevu ulicu.

Deo krova sa benzinske pumpe kod tržnog centra "Delta planet" prema navodima Nišlija, pao je na kolovoz.

U mnogim delovima grada nestalo je ulično osvetljenje. Za sada nema informacija o povređenim licima. Oluja se smirila nešto pre 23 časa. 
 Nevreme je stiglo i do Beograda i Novog Sada, gde je padala obilna kiša i duvao jak vetar, koji je po gradu rušio granje, drveće i ograde i diže velike oblake prašine.

U pojedinim delovima Novog Sada grada nema vode i struje, dok je u Sremskim Karlovcima nestala struja.

Građani prijavljuju da imaju materijalnu štetu.

Na nekoliko mesta su odleteli crepovi, kao i delovi krovova. Na više mesta je padalo drveće.

nevreme, 19. 7. 2023.
Izvor: EPA / ANDREJ CUKICBeograd

Na Futoškom putu je na više mesta drveće palo po putu i građani javljaju da ne može da se prođe.

Ograde od gradilišta su takođe popadale pod udarima jakog vetra.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su 15-oro ljudi zbog nevremena, bez struje su delovi Vojvodine i Beograda, pao je kran na Novom Beogradu i privremeno je bio zatvoren aerodrom "Nikola Tesla".

Pogledajte šta je preneo Instagram nalog Hailz_Srbija: 

Nevreme je pogodilo i Loznicu, Šabac, Šid, Sremsku Mitrovicu, Irig, Bačku Palanku...

Kiša praćena jakim vetrom tridesetak minuta padala je i u Bogatiću. Sa pojedinih kuća pao je crep, ali prema rečima nadležnih, većih problema nije bilo, javlja dopisnik RTS-a.

Pogledajte tornado u Ripnju: 

Zbog jakog nevremena praćenog olujnim vetrom i grmljavinom, iz prenosnog sistema ispalo je nekoliko dalekovoda naponskog nivoa 110 kV, 220 kV i 400 kV, uglavnom na teritoriji Vojvodine i delovima Beograda.

Ispali 220 kV i 400 kV dalekovodi su ukljuceni, operativno osoblje pokušava da ukljuci ispale dalekovode i da napoji ispali konzum, a čim vremenski uslovi budu dozvolili, EMS će na teren uputiti interventne ekipe u cilju otklanjanja kvarova na opremi. 

Na Novom Beogradu je pao kran: 

"Nema potvrđenih informacija o povređenima u vremenskoj nepogodi koja je zahvatila Srbiju", rekao je za Tanjug Miloš Milenković, pomoćnik načelnika uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice sektora za vanredne situacije MUP Srbije.

Prema njegovim rečima, pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica MUP-a Srbije uspešno su spasili jednu žensku osobu koja je bila zarobljena u svom vozilu u Parku prirode Begeč kod Novog Sada nakon što je na njen automobil palo polomljeno stablo.

"Jedna kritična situacija je bila i kod Šapca, gde su dve muške osobe bile zarobljene i u opasnosti na reci Savi. Na lice mesta je izašao spasilački tim za operacije na vodi", rekao je Milenković i dodao da su oba muškarca spasena.

Pogledajte i fotografije: 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Srbiji prete superćelijske oluje
vreme

Meteorolog kaže...

16.07.2023. 20:15

Srbiji prete superćelijske oluje

Dramatični snimci nevremena u Vrbasu uznemirili su javnost. Proteklih dana Vojvodinu je pogodilo snažno nevreme, grad je tukao sve pred sobom. Za samo nekoliko minuta zabelele su se ulice ovog grada. Vetar i grad uništili su i drveće, sa grana je otpala ogromna količina lišća.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve