Vesti
20.11.2021. 15:46
Tanjug

Šta mi možemo da učinimo?

Svako 12. dete u Srbiji živi u siromaštvu

deca, dete
Izvor: Shutterstock

Svako dvanaesto dete u Srbiji živi u apsolutnom siromaštvu, a svako četvrto se nalazi na granici siromaštva, saopštio je UNICEF povodom obeležavanja svetskog dana deteta.

"U Srbiji deca čine samo 17,3 odsto stanovništva, a 8,3 odsto dece živi u apsolutnom siromaštvu, čak 24,2 odsto dece živi na liniji siromaštva, dok 22,2 odsto mladih do 24 godine starosti nezaposleno", navodi se u saopštenju.

Prema podacima UNICEFA, 31 odsto dece u Srbiji još uvek nije primilo sve obavezne vakcine u predviđenom roku, a 61 odsto njih uzrasta od tri do pet godina ide u vrtić.

Kada su u pitanju deca iz siromašnih porodica, svega 11 odsto njih može da ide vrtić, dok iz romskih naselja u ove pedagoške ustanove ide samo 7 odsto dece.

U saopštenju se ističe da iako danas više devojčica iz romskih naselja ide u srednju školu, to je i dalje daleko od nacionalnog proseka, koji je tri puta veći.

Što se tiče zaposlenja mladih u Srbiji 16 odsto omladine starosti 15 - 24 godine niti radi, niti se školuje.

Navedeno je da se mladi i deca sada suočavaju sa klimatskim promenama i zagađenjem, kao i obiljem lažnih i neproverenih informacija na društvenim mrežama.

Pandemija COVID-19 doprinela je pogoršanju njihovog mentalnog zdravlja i zabrinutosti zbog povećanog siromaštva njihovih porodica i produbljivanja digitalnog jaza.

UNICEF poručuje da se sve državne institucje, udruženja i grajani moraju udružiti i raditi na tome da svako dete u Srbiji ostvari svoja prava i pun potencijal, od ranog detinjstva do adolescencije, piše u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
28.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve