Vesti
25.08.2021. 19:18
Tanjug

Električni automobili

Sve o električnim automobilima 9. i 10. septembra u Novom Sadu

električni auto
Izvor: Shutterstock

Na Novosadskom sajmu će 9. i 10. septembra biti održana manifestacija “Electric Vehicle Days” na kojoj će se predstaviti najnovija dostignuća na polju razvoja električnih automobila i elektromobilnosti.

"Reč je o pionirskom poduhvatu i prvom takvom sajmu u Srbiji”, izjavila je Sanja Miković, direktorka manifestacije EV Days iz kompanije Nina media, koji su organizatori zajedno sa Fakultetom tehničkih nauka iz Novog Sada.

"Osim izlagačkog dela, gde će kompanije predstaviti svoje proizvode, organizujemo i šest panel diskusija o izazovima s kojima se predstavlja ova industrija. Očekujemo i veliki broj studenata za koje smo pripremili i određeni izazov u rešavanju određenih tehničkih zadataka i u saradnji sa kompanijama koje učestvuju na sajmu pobednici će imati određene benefite", rekla je Mikovićeva na konferenciji za novinare.

Prema rečima profesora Borisa Dumnića sa FTN-a, tema elektromobilnosti okupira pažnju čitave naučne javnosti, kao i poslovne zajednice u svetu, a mnogo je pitanja na koja treba odgovoriti.

"Nije reč samo o razvoju električnih i hibridnih automobila, već i o infrastrukturi za punjenje, odakle dolazi električna energija za pokretanje, izrada softvera i njihova bezbednost i još mnogo pitanja o kojima na ovoj manifestaciji želimo da potražimo odgovor ili makar počnemo diskusiju", istakao je Dumnić.

Ovu sajamsku manifestaciju podržao je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam.

"Za nas je važno da idemo u korak s vremenom i tehnološkim dostignućima, a ideja nam je upravo da povežemo korisnike naših subvencija za preduzetnike, a podsetiću da smo u privredu Pokrajine plasirali 300 miliona dinara u ovoj godini, sa velikim kompanijama iz oblasti elektromobilnosti kao privredne grane budućnosti", rekao je Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam.

Pokrajinski sekretarijat i novosadski sajam potpisali su još u martu protokol o saradnji za pružanje podrške privrednicima s novim idejama i naprednim tehnologijama, a pre ovog sajma je organizovano nekoliko onlajn sajmova preduzetništva.

Partneri manifestacije “EV Days” su mašinski i elektrotehnički fakulteti iz Beograda. Želja organizatora je da se održi i svake naredne godine, kao i da što pre okupi i izlagače iz regiona i cele Evrope i preraste u međunarodni sajam.

Generalni direktor novosadskog sajma Slobodan Cvetković iskoristio je priliku da još jednom najavi Poljoprivredni sajam, od 18. do 24. septembra, uz podsećanje da je Krizni štab Republike Srbije odobrio manifestaciju uz pojačane epidemiološke mere.

"Niko ko je zaražen neće moći da uđe na Sajam, biće potreban zeleni sertifikat ili brzi test, koji će biti uključen i u cenu karte za one koji ga prethodno nisu uradili, i to na licu mesta. To će važiti i za posetioce, i za izlagaće, ali i za nas zaposlene na Sajmu", izjavio je Cvetković.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Prijavite se ako želite električni ili hibridni automobil
automobili

Dražava daje subvencije

11.07.2021. 21:22

Prijavite se ako želite električni ili hibridni automobil

U Srbiji ima oko 4.000 vozila na električni i hibridni pogon, a zahtevi za podelu ukupno 120 miliona dinara za njihovu subvencionisanu kupovinu u 2021. mogu se podneti do 1. novembra.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve