Svetska banka i MMF pohvalili Srbiju

Svetska banka i MMF pohvalili Srbiju


VAŠINGTON, 15. aprila  – Međunarodni monetarni fond i Svetska banka su na sastanku, u okviru prolećnog zasedanja tih finansijskih institucija, pohvalile napredak Srbije u sprovođenju trogodišnjeg stend-baj aranžmana iz predostrožnosti koji je vlada početkom 2015. zaključila sa MMF-om. Na marginama sastanka srpski ministar finansija Dušan Vujović sastao se u Vašingtonu sa regionalnom direktorkom Svetske banke za Jugoistočnu Evropu Elen Goldstin, koja je tom prilikom ocenila da je Srbija ostvarila posebne rezultate u domenu makro monetarne stabilizacije if iskalne konsolidacije. Goldstin je kazala i da preokret trenda rasta bruto društvenog proizvoda, sa negativnog na pozitivan, koji je napravila Srbija, neosporno ukazuje na pozitivan pomak u sprovođenju programa.

Ministar Vujović je, govoreći o narednim koracima u sprovođenju Programa, rekao da Srbija treba da istraje u strukturnim reformama koje su već započete i nastavi putem dinamičnog privrednog rasta i stabilne makroekonomske situacije, naglašavajući značaj podrške koju u ovom domenu, kroz strukturne i druge zajmove, pruža Svetska banka.

Goldstin je poručila je da Srbija šalje pozitivnu poruku svetu i naglasila da je optimista u odnosu na pravac kojim se ide, te da je sigurna da će postavljeni ciljevi biti i ostvareni. Ona je podržala posvećenost vlade Srbije u nastavku reformi obrazovanja i zdravstva, posebno se osvrnuvši na “Program za rani razvoj dece” (Early Child Development Program) i podršci izgradnje novih škola.

SVETSKA BANKA 5

Pored toga, Goldstin je informisala ministra finansija o planiranim aktivnostima Svetske banke na pripremi akcionog plana podržavanja trgovine i saradnje u regionu Zapadnog Balkana koji će biti tema narednog samita planiranog za početak jula u Parizu. Ovaj samit je nastavak prošlogodišnjeg susreta u Beču kojem je prethodila Berlinska inicijativa, započeta pre dve godine.Tokom bilateralnog susreta dogovoren je i niz aktivnosti koje će ta banka podržati a koje se baziraju se na tri glavne poluge: program za preduzeća iz portfolija Agencije za privatizaciju, reformu javnih preduzeća i reformu javnog sektora. Svetska banka nastaviće intenzivno da radi na pripremi budućih aktivnosti u okviru četvorogodišnjeg plana saradnje izmežu Srbije i ove finansijske institucije.}

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar