Vesti
14.05.2020. 16:44
Tanjug

SVETSKE AGENCIJE: Pritvori povećali tenzije između male države i Srbije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Britanska agencija Rojters i američki AP izvestile su u sredu uveče o neredima u Crnoj Gori zbog zadržavanja u pritvoru sveštenika SPC i episkopa Joanikija.

Oni konstatuju da su protesti usledili nakon višemesečnih tenzija zbog usvajanja zakona o verskim slobodama.

"Pritvori su povećali tenzije između male države, članice NATO, i Srbije i Srpske pravoslavne crkve, koja je početkom ove godine vodila nedeljama proteste protiv verskog zakona, za koji kažu da bi lišio crkvu imovine. Crnogorski zvančnici su više puta negirali te tvrdnje," navodi AP.

Rojters takođe konstatuje da su protesti u Nikšiću nastali nakon nekoliko meseci tenzija između SPC i vlade CG zbog zakona kojim bi, kako se navodi, Crna Gora mogla da zapleni imovinu SPC.

Povezane vesti - Neredi u Pljevljima: "Stanite, ubiste momka"

Rojters podseća i da je SPC najveća hrišćanska zajednica u Crnoj Gori, zemlji koja ima 620.000 stanovnika, članici NATO i kandidata za pristup EU.

SPC ima oko 12 miliona sledbenika, uglavnom u Srbiji, Bosni i Crnoj Gori, ističe Rojters.

AP podseća i da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh SPC Irinej u zajedničkoj izjavi rekli da se nadaju da hapšenje crkvenih zvaničnika neće izazvati neželjena nemire i sukobe. Agencije su istakle da je crnogorska policija protiv okupljenih građana upotrebila suzavac i šok-bombe i da su brojni građani uhapšseni, a AP i da su večerašnji incidenti u Nikšići i Pljevljima usledili dan nakon što su hiljade ljudi učestvovale na litiji u Nikšiću bez maski i ne održavajući fizičku distancu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
moderate rain
11°C
23.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve