Vesti
24.02.2023. 21:04
R.E.

"Ekspres" na kioscima

Svetski lideri i njihova nuklearna moć; Ekstremna desnica u Srbiji; Prete li nam zemljotresi?

Najava broja
Izvor: Ekspres

U novom broju nedeljnika "Ekspres" koji, je od petka 24.2.2023. na kioscima, pročitajte:

Intervju Dragan Milovanović Kene: Zemljotresi mogući, ali ne jaki kao u Turskoj

Geolog, penzionisani profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Dragan Milovanović, objašnjava za "Ekspres" da su svi ovi zemljotresi sticajem okolnosti povezani za jednu veliku tektonsku zonu koju u geologiji nazivamo alpsko-himalajski pojas.

"Deo koji je u Siriji i Turskoj pripada istočnom delu koji je mnogo intenzivniji i gde se očekuju mnogo jači zemljotresi u odnosu na prostor koji je zapadno. Ali generalno to je sve za geologiju jedna velika složena tektonska zona koja se prostire po dužini hiljade kilometara, a po širini na nekim mestima i par stotina kilometara", kaže Dragan Milovanović za "Ekspres".

(...)

"Možemo i Vi i ja reći – sutra može biti zemljotres, može biti za godinu. Sa kojom sigurnošću mi to možemo pretpostaviti? Jeste, u Kraljevu je bio tada i tada, u Skoplju je bio tada i tada, u Banjaluci je bio tada i tada. To su sve intervali 10, 15, 20 godina, negde naravno i malo veći. I realno je očekivati, s obzirom na to da je ovaj prostor tektonski aktivan, ali znatno manje u odnosu na Tursku i Siriju"

Da li je sigurno?

Kada je vojna sila u pitanju, međutim, nisu Putin i Bajden jedini koji drže prst na nuklearnom obaraču. Osim njih, kontrolom nad izvesnim nuklearnim arsenalom mogu da se "pohvale" i lideri Velike Britanije i Francuske Riši Sunak i Emanuel Makron, premijeri Pakistana, Indije i Izraela Šebaz Šarif, Narendra Modi i Benjamin Netanjahu, kao i vođe Kine i Severne Koreje Si Đinping i Kim Džong Un...

(...)

Ukrajinska bitka egzistencijalni je sukob samo za Putina i Bajdena, naravno Zelenskog, ali ne i za Makrona, Šolca i Sunaka. Putin i Bajden svoje rivalstvo mogu da produže još duže vreme, pod pretpostavkom da Bajden bude reizabran...

Ruska salata s kečapom

Ekstremna desnica ugrožava stabilnost svake države. Njen značaj raste u okolnostima međunarodnih kriza koje se reflektuju na život svake zemlje, a deo glasača se u strahu okreće sopstvenoj naciji i "proverenim" vrednostima.

(...)

"Konfuziju u vezi sa ekstremnom desnicom u Srbiji povećava njeno prihvatanje tipično levičarskih ideja poput socijalne pravde i revolucije"

(...)

Današnjim nosiocima znamenja s likom Draže Mihailovića na Zvezdinom "severu" neznano je da je formiranje kluba i gradnju stadiona organizovao Slobodan Penezić Krcun, komunista koji je uhapsio Dražu.

Centaršut u glavu s krila politike

Ponovo su u žiži javnosti izbori. Ovog puta u FSS-u. I ponovo je Srbija, čini se bez pravog razloga, podeljena. To je, tek da se zna, ona zemlja "gde svi igraju fudbal, a pobeđuju u vaterpolu, košarci, rukometu ili odbojci, gde su novinari slobodni da napišu ono što im se naredi, gde se istorija ponavlja svaki dan, gde se svako svakom smeška, a niko nikome ne želi dobro".

Zlo je što se ovo u Srbiji ne događa prvi put. Duško Radović bi na sve verovatno rekao: "Tako nam i treba. Dok nismo priznavali da imamo problema, nismo ih morali ni rešavati."

(...)

Oni koji su danas favoriti u izbornoj trci trebalo bi da se podsete i na to da su u nekim prošlim vremenima takođe postojali bivši sportisti koji su uglavnom iz dobrih namera i ubeđenja da mogu nešto da promene došli na funkcije, a onda iz svega izašli maksimalno kompromitovani i ismejani.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve