Vesti
01.05.2022. 22:11
Marko R. Petrović

Opozicija u Srbiji

Tablica deljenja

SERBIA ELECTIONS
Izvor: EPA / MARKO DJOKOVIC

Prvo su se ujedinjavali kako bi nastupili na izborima. Potom su odmah posle izbora počeli da se dele. Još i pre nego što su podelili mandate u koaliciji Ujedinjeni za pobedu Srbije najavili su da će praktično svaka članica saveza, koja za to ima dovoljan broj poslanika, imati svoj poslanički klub.

A sada opet pojedini, poput Zorana Lutovca, predsednika Demokratske stranke, najavljuju mogućnost ponovnog udruživanja, i to šireg nego do sada, u slučaju da budu ponovljeni izbori u Beogradu.

E, sad, ako novih beogradskih izbora bude, to će biti uglavnom posledica razgovora/dogovora između Aleksandra Vučića i Dragana Đilasa. Razgovora koji su, praktično, svi u ujedinjeno-razjedinjenoj opoziciji osudili i ocenili kao nešto do čega nije trebalo da dođe.

Kada se sve to sabere i oduzme, logično je zapitati se kako bi uopšte taj savez mogao da izgleda, kada je i ovaj netom defragmentisani prilično teško sastavljen. A da ne govorimo o tome da od samog starta nije bilo prave saradnje među najistaknutijim stranačkim prvacima unutar koalicije.

Kako god bilo, Lutovac navodi čak četiri opcije nastupa opozicije u narednom periodu. Jedna od mogućnosti je, prema njegovim rečima, stvaranje najšireg saveza koji bi uključivao sve političke aktere koji su umerene političke orijentacije i njihovo koordinisanje.

Druga opcija je ideološko-programsko okupljanje, koja okuplja one sa sličnog ideološkog spektra. Treća solucija predviđala bi okupljanje opozicije oko programskog spektra. I naravno četvrta mogućnost predviđa samostalno nastupanje po sistemu "kud koji mili moji“.

Odgovarajući na pitanje novinara nova.rs koja je opcija po njemu najrealnija, pogotovo imajući u vidu trenutne odnose u opoziciji, lider DS-a odgovorio je da realnost ne čine samo međusobni odnosi u opoziciji, nego i očekivanja građana i stanje stvari u društvu.

"Ono što je važno jeste da se svi ti činioci uzmu u obzir i odgovorni političari bi trebalo da imaju na umu pre svega šta je u interesu građana, a u interesu je građana da dođe do korenitih i suštinskih promena. Sad je pitanje kojim se putem dolazi do tih promena. Ovo su načini delovanja koji mogu voditi ka tome, u zavisnosti od okolnosti, procena, istraživanja… Videće se koji od modela saradnje dovodi do najboljeg rezultata, da li postoji sinergija ako se svi okupe, a ako ne postoji sinergija onda okupljanje ili šire ideološko-programsko ili uže programsko, onda sabiranje tih glasova“, rekao je Lutovac.

Istina je, međutim, da građani i te kako obraćaju pažnju i na to kakvi su međusobni odnosi unutar neke koalicije ili makar između lidera stranaka koje pretenduju da zajedničkim snagama dođu u poziciju da formiraju neku buduću vlast. Jer, ako dogovor prvo jedva postignu, a onda ga još teže održe, ako ga održe, dok su još u opoziciji, koliko je teško zamisliti na šta bi ta njihova saradnja mogla da liči u slučaju da dođu na vlast.

Ako se istovremeno poslušaju i izjave nekih drugih viđenijih opozicionih prvaka, poput Marinike Tepić, potpredsednice Stranke slobode i pravde, koja ocenjuje da su se pojedini njihovi koalicioni partneri posle izbora "strmoglavili u populizam“, što dalju saradnju "čini vrlo teškom i gotovo nemogućom“, pitanje je kome je ova Lutovčeva ideja uopšte bila upućena.

Sve to isuviše podseća samo na davanje lažne nade opozicionom biračkom telu, bez suštinski prave ponude.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Promena se plaše i u opoziciji i u vlasti"
Vladan Petrov

Dr Vladan Petrov

16.01.2022. 13:05

"Promena se plaše i u opoziciji i u vlasti"

Dosta je bilo priče o tome šta će Srbiji doneti ustavne promene, koje je izglasala poslanička većina u Skupštini Srbije, ukoliko ih podrži većina birača na referendumu 16. januara. Jer bez te potvrde ne važi se ni ono za šta su poslanici glasali.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve