Vesti
02.05.2019. 11:12
Beta

TAČI: Evropska perspektiva Kosova je fraza, neće biti ZSO sa izvršnim ovlašćenjima

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da je na Samitu u Berlinu rekao kako je evropska perspektiva Kosova samo fraza i da Evropska unija (EU) ne radi ništa u tom pravcu.

On je na konferenciji za novinare u Berlinu rekao da je EU "prevarila Kosovo" po pitanju vizne liberalizacije.
"Ratifikacija demarkacije sa Crnom Gorom bio je poslednji uslov. Naglasio sam na sastanku da je taj uslov bio samo prevara i ništa više", dodao je kosovski predsednik.

Srbija onemogućila formiranje ZSO

Tači je rekao da Kosovo neće dozvoliti da ZSO ima izvršna ovlašćenja jer smatra da je cilj Srbije da se na severu Kosova formira zajednica nalik Republici Srpskoj, što se "neće dopustiti".
"Srbija je onemogućila Kosovu da sprovede u praksi sporazum o formiranju Zajednice, u skladu sa Briselskim sporazumom 2013, i odlukom Ustavnog suda. Ponavljam još jednom, neće biti nikakve Zajednice koja može imati izvršne elemente", dodao je.

On je u interevjuu za "Fajnenšel tajms" u Berlinu ocenio i da je Evropska unija previše slaba, interno podeljena i zabrinuta zbog napredovanja populista na predstojećim izborima za Evropski parlament da bi imala strateški pristup problemu Beograda i Prištine.

Tači ocenjuje i da vešto koordinisana američko-evropska diplomatija koja je prošle godine doprinela rešavanju spora Atine i Skoplja oko imena, nije postojala u slučaju Beograda i Prištine.

"Bez učešća i vodeće uloge SAD, skeptičan sam da neko iz EU može da uradi mnogo. Uloga SAD je odlučujuća za rešenje. Ali nema kompromisa oko kosovske nezavisnosti. U protivnom, bićemo zaglavljeni u zamrznutom konfliktu sa teškim posledicama po budućnost i mogućnošću sukoba između Srbije i Kosova", rekao je Tači.

Prazne priče...

On kaže i da je cilj Prištine uzajamno priznanje kako bi put ka EU bio otvoren za obe strane.

Tači kaže i da ceni napore Angele Merkel, Emanuela Makrona i Federike Mogerini, ali dodaje:

"Nisam samo ja, nego svi mi iz regiona smo razočarani sastankom u Berlinu. Nije bilo ništa konkretno, samo prazni govori. EU je stvarno slaba i nejedinstvena. Oni su preokupirani evropskim izborima i uplašeni zbog mogućih rezultata tako da deluju taktički i politički, a ne strateški", zaključio je Tači.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve