Vesti
17.02.2020. 13:54
Tanjug

TAČI O IZASLANIKU EU: Ko god bude imenovan mora tretirati Kosovo kao nezavisnu državu

hasim-tai-foto-beta-1.jpg
Izvor: BETAPHOTO / ARMENIJA ZAJMI BESEVIC

Hašim Tači je izjavio u Briselu da ko god bude imenovan za izaslanika EU za dijalog Beograd-Priština mora "Kosovo tretirati kao suverenu državu".

Tači je po završetku susreta čelnika EU i lidera zemalja Zapadnog Balkana rekao da je uloga Evropske unije u rešavanju kosovskog pitanja i dijaloga s Beogradom važna, ali da je uloga Amerike nezamenljiva.

On je naveo da se sastanku EU-Zapadni Balkan razgovaralo i o nastavku dijaloga Srbije i Kosova, s perspektivom postizanja konačnog sporazuma.

Tači je potvrdio da je pokrenuta tema imenovanja specijalnog izaslanika i izrazio nadu da imenovanje novog izaslanika neće biti prilika da se "pronađe novo radno mesto za nekog zvaničnika, birokratu ili diplomatu".

Pročitajte još: Tači – Kosovo veruje SAD

Na pitanje novinara kako gleda na mogućnost da se dijalogom Beograd - Priština bavi izaslanik iz EU države koja ne priznaje Kosovo, Tači je rekao da je kosovska nezavisnost realnost.

"Neka dođe ko god želi, Kosovo je nezavisna i suverena država. Ko god bude imenovan mora tretirati Kosovo kao suverenu državu, jer u suprotnom, neće imati smisla angažovanje te osobe", ocenio je kosovski predsednik.

Tači je takođe želeo da ukaže na to da je američka strana u proteklim nedeljama postigla ono što se nije moglo zamisliti u poslednjih 20 godina.

"Naravno da je uloga EU važna, ali je uloga SAD nezamenjiva", zaključio je predsednik Kosova.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
23.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve