Vesti
20.01.2020. 17:31
Tanjug

TAČI PRIHVATIO - KURTI JE MANDATAR: Objavljen dekret na Facebook-u

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, mandatar je za sastav nove prištinske vlade, saopštio je kosovski predsednik Hašim Tači.

Iako je današnji susret Tačija i Kurtija bio najavljen, sastanak se ipak nije održao, a objavu da je dekretom mandat dodeljen lideru Samoopredeljenja, kosovski predsednik je objavio na svom Facebook profilu.

Kurti još nema većinu za sastav nove vlade, a Tači mu je poverio mandat, kao lideru pokreta koji je dobio najveću podršku na oktobarskim vanrednim parlamentarnim izborima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BESEVIC/MO

Tači je saopštio da je prihvatio Predlog Samoopredeljenja da Kurti bude mandatar za sastav nove prištinske vlade i o tome je, kaže, zvanično obavestio i parlament.

"Ovo je vrlo važan korak za stvaranje novih institucija i ustavni rok za formiranje Vlade Republike Kosovo počinje danas", napisao je Tači na svom Facebook profilu.

U skladu s tim Kurti ima 15 dana rok da sa drugoplasiranim Demokratskim savezom Kosova, Ise Mustafe, dogovori postizbornu koaliciju i zajednočko formiranje vlasti, četiri meseca od vanrednih paralmentarnih izbora.

Ukoliko Kurti ne obezbedi većinu za formiranje vlade, Tači će mandat poveriti nekoj drugoj stranci, a ako i taj pokušaj propadne, na kosovskoj teritoriji će biti raspisani novi vanredni parlamentarni izbori.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve