Tači: Razmotrićemo ujedinjenje sa Albanijom, ako EU nastavi sa izolacijom Kosova

Tači: Razmotrićemo ujedinjenje sa Albanijom, ako EU nastavi sa izolacijom Kosova

foto: Facebook


Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da će razmotriti mogućnost institucionalnih akcija ili referenduma za ujedinjenje Kosova i Albanije ukoliko Evropska unija nastavi sa izolacijom Kosova.

Tači je u razgovoru za RTV Dukađini rekao da ideja za ispravljanje istorijske nepravde ujedinjenjem Preševa, Bujanovca i Medveđe sa Kosovom nikada nije bila osetljivija nego danas.

“Sastanak u Berlinu nije čak zatvorio nijednu ideju, niti je predstavljena bilo kakva nova ideja. Ja ću nastaviti da predstavljam nešto tako. Kašnjenje EU prema Kosovu pokazuju da je došlo vreme da se ozbiljno razmotri preduzimanje institucionalnih koraka za nacionalno ujedinjenje. To možemo učiniti kroz rezolucije u skupštinama naših zemalja ili putem referenduma na Kosovu i u Albaniji, uvek uključujući Preševo, Medveđu i Bujanovac”, istakao je Tači.

On je rekao da, ako EU ne želi da prihvati dve albanske države sa dve zastave, neka prihvate samo jednu zastavu i dodao da Kosovo nema Tursku, Rusiju ili Kinu kao alternativu, “ali ima alternativu ujedinjenja sa Albanijom”.

Tači je, takođe, rekao da su međunarodni zvaničnici obavestili srpske vlasti o operaciji Kosovske policije protiv organizovanog kriminala na severu.

“Kosovske institucije sarađuju sa međunarodnim mehanizmima. Da ne bi ljutili srpske vlasti, međunarodni bezbednosni mehanizmi ih obaveštavaju o tim operacijama. To je istina. To je bila operacija protiv korupcije, kriminala i u službi vladavine prava. Među uhapšenima su bili Srbi, Albanci i Bošnjaci. Operacija nije sprovedena samo na severu, već i u Srbici i celom regionu Mitrovice”, rekao je Tači.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar