TAČI: Srbi su počinili genocid na Kosovu, uskoro rezolucija o zločinu

TAČI: Srbi su počinili genocid na Kosovu, uskoro rezolucija o zločinu

Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević


Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači ponovo je opužio Srbe da su navodno počinili genocid na Kosovu tokom poslednjih sukoba, prenela je prištinska “Koha”.

Govoreći na komemoraciji, Tači je je zahvalio američkom Kongresu i kongresmenu Eliotu Engelu, koji je doprineo da se sazna za, kako tvrdi, “genocid koji je počinila Srbija”. Nekažnjavanje tog zločina je, kako kaže, izbor pravosuđa ali i međunardona amnestija.

“Prištinske institucije će učiniti sve što je moguće ali sa Srbjom treba da se radi u bliskom partnerstvu sa SAD”, poručio je Tači.

Odlučujuća uloga SAD

Tači je istakao i da je skup u Berlinu još jednom pokazao koliko je EU slaba i podeljena po pitanju dijaloga Beograda i Prištine, i da zato uloga SAD u tom procesu treba da bude odlučujuća i istorijska.

Tači je rekao da je uloga SAD bila odlučujuća u slučajevima donošenja Dejtonskog sporazuma, sporazuma u Rambujeu o Kosovu, Ohridskog sporazuma i sporazumau Končulju, te da neće biti ni sporazuma sa Beogradom bez “aktivne i vodeće uloge SAD”, i da se zato i sreo sa američkim ambasadorom u Berlinu, tokom nedavnog samita o Zapadnom Balkanu.

On je, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa na albanskom jeziku, rekao da ostaje pri ideji korekcije granica, odnosno pri ideji pripajanja takozvane Preševske doline. Na pitanje da li misli da na taj način otvara Beogradu mogućnost da traži zauzvrat sever Kosova, Tači kaže da tri opštine sa juga centralne Srbije mogu “same da se bore da budu deo teritorije Republike Kosovo”.

Makronova vizija

Ponovio je da berlinskii samit nije doneo nikakve jasne zaključke ali optimista je, kaže, u pogledu predstojećeg samita u Parizu početkom jula, što vidi kao “novu dinamiku dijaloga”, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije i šefice evropske diplomatije Federike Mogerini, ali i uz posredovanje kancelarke Angele Merkel i predsednika Makrona.

taci makron merkel

U tom procesu, kaže, vidi kreativan koncept i viziju predsednika Makrona, a veruje i u dodatne konsultacije sa zmljama Kvinte radi postizaja jedinstvenog satva u odnosu na dijalog, ali i postizanja jedinstva na srpskoj i kosovskoj političkoj sceni.

1 comment

Dodajte komentar

+ Ostavite komentar