Tači: Ulazimo u opasnu zonu ako ne bude dogovora Beograda i Prištine ove godine

Tači: Ulazimo u opasnu zonu ako ne bude dogovora Beograda i Prištine ove godine


Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da ulazimo u opasnu zonu ukoliko se do kraja godine ne postigne sporazum Beograda i Prištine, kao i da je zaključak dijaloga sa Srbijom, koji podrzumeva obostrano priznanje, u nacionalnom interesu Kosova, prenosi Koha ditore.

“Ne sumnjam da ćemo, ako ove godine ne napravimo pravno obavezujući sporazum između Kosova i Srbije, ući u opasnu oblast koji bi mogli da destabilizuju ceo region”, rekao je Tači.

On je naglasio da “nažalost situacija i nedavni događaji uopšte ne obećavaju”.

“Uprkos nedavnim inicijativama za odmrzavanje dijaloga, rezultat je nula. Nedostatak dijaloga i mogućnost postizanja sporazuma za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije je najveći mogući rizik za bezbednost i stabilnost Kosova”, rekao je on.

01 Vucic taci

Vreme nije naš saveznik

Tači je zadovoljan što scenarijo “korekcija granica” prema istraživanju ima najveću podršku građana podršku, a potom je i podsetio da je Priština nedavno obeležila 20. godina od oslobođenja Kosova i da su tim povodom “ugostili velike prijatelje Kosova” – Bila Klintona, Medlin Olbrajt, Vesli Klarka.

Proslava u Prištini, Foto: Facebook

Proslava u Prištini, Foto: Facebook

“Svi mi ovde smo svesni da ne možemo da čekamo još dvadeset godina da okončamo odnose između nas i Srbije jednom i za sve. Vreme nije naš saveznik. Status kuo u ovim izveštajima sa Srbijom je nestabilan. Prema istraživanju više od 91 odsto ispitanika je protiv statusa kuo”, rekao je Tači.

Tači je izrazio žaljenje što u istorijskom trenutku, kao što je ovaj, politička klasa na Kosovu ne uspeva da se udruži i Albance u Preševskoj dolini pridruži Kosovu.

foto: Facebook

foto: Facebook

Moralna i državnička dužnost…

“Kao predsednik Kosova, imam moralnu i državničku dužnost, da učinim sve da pomognem Albanacima koji žive u Preševskoj dolini da se pridruže Kosovu na potpuno miran način. Demokratski”, rekao je Tači .

Na kraju svog govora, Tači je naglasio da niko od nas nema pravo da suspenduje državu Kosovo i da ne daje jedini i jedini mogući epilog izveštajima Kosova i Srbije, što znači sporazum za normalizaciju odnosa i uzajamnog priznavanja.

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    janko

    Srbija je priznata zemlja i clanica UN-a, zakljucujem da Srbiji priznanje Tacija, Haradinaja i ostalih ljudi koji su iz sume dosli na vlast uz pomoc Klintonovih apsolutno ne treba. Srbiji se ne zuri ni u Evropu, dobro nam ide i bez nje, prema tome vladajuca UCK-a vrhusko nadjite nekog ko nije obrazovanje zavrsio u sumi sa oruzjem u ruci i donesite pametnu odluku da vam ne bude “Ko zeli vece ostace bez srece”

+ Ostavite komentar