Vesti
24.06.2019. 13:44
R. E. / Koha ditore

Tači: Ulazimo u opasnu zonu ako ne bude dogovora Beograda i Prištine ove godine

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da ulazimo u opasnu zonu ukoliko se do kraja godine ne postigne sporazum Beograda i Prištine, kao i da je zaključak dijaloga sa Srbijom, koji podrzumeva obostrano priznanje, u nacionalnom interesu Kosova, prenosi Koha ditore.

"Ne sumnjam da ćemo, ako ove godine ne napravimo pravno obavezujući sporazum između Kosova i Srbije, ući u opasnu oblast koji bi mogli da destabilizuju ceo region", rekao je Tači.

On je naglasio da "nažalost situacija i nedavni događaji uopšte ne obećavaju".

"Uprkos nedavnim inicijativama za odmrzavanje dijaloga, rezultat je nula. Nedostatak dijaloga i mogućnost postizanja sporazuma za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije je najveći mogući rizik za bezbednost i stabilnost Kosova", rekao je on.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Vreme nije naš saveznik

Tači je zadovoljan što scenarijo "korekcija granica" prema istraživanju ima najveću podršku građana podršku, a potom je i podsetio da je Priština nedavno obeležila 20. godina od oslobođenja Kosova i da su tim povodom "ugostili velike prijatelje Kosova" - Bila Klintona, Medlin Olbrajt, Vesli Klarka.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Proslava u Prištini, Foto: Facebook

"Svi mi ovde smo svesni da ne možemo da čekamo još dvadeset godina da okončamo odnose između nas i Srbije jednom i za sve. Vreme nije naš saveznik. Status kuo u ovim izveštajima sa Srbijom je nestabilan. Prema istraživanju više od 91 odsto ispitanika je protiv statusa kuo", rekao je Tači.

Tači je izrazio žaljenje što u istorijskom trenutku, kao što je ovaj, politička klasa na Kosovu ne uspeva da se udruži i Albance u Preševskoj dolini pridruži Kosovu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
foto: Facebook

Moralna i državnička dužnost...

"Kao predsednik Kosova, imam moralnu i državničku dužnost, da učinim sve da pomognem Albanacima koji žive u Preševskoj dolini da se pridruže Kosovu na potpuno miran način. Demokratski", rekao je Tači .

Na kraju svog govora, Tači je naglasio da niko od nas nema pravo da suspenduje državu Kosovo i da ne daje jedini i jedini mogući epilog izveštajima Kosova i Srbije, što znači sporazum za normalizaciju odnosa i uzajamnog priznavanja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
11°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve