Vesti
09.11.2020. 19:34
Tanjug

TAČIJEV ADVOKAT: Gde su optužbe o "žutoj kući"?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Branilac Hašima Tačija advokat Denis Hoper upitao je danas sud i tužilaštvo u Hagu gde se nalaze optužbe i dokazi o "žutoj kući'' i krađi ljudskih organa, što je bio razlog zbog kojeg je ovaj sud osnovan.

"Ništa u ovoj optužinici ne govori o toj priči koja je bila tako značajna za osnivanje ovog suda i to nakon dramatične pola stranice u knjizi (bivše tužiteljke haškog tribunala) Karle del ponte i izveštaja (specijalnog izvestioca Saveta Evrope) Dika Martija", rekao je Hoper ukazujući da odbrana ima samo regidovanu optužnicu, koja je objavljena i u javnosti.

Povezane vesti - Svedok: U „žutoj kući“ je ubijeno 162 ljudi

Hoper je rekao da je Tači je bio kooperativan, te da je pomogao osnivanje Specijalizovanih veća Kosova po osnovu istraživanja trgovine ljudskim organima, a o kojima sada nema ni reči u optužnici.

"To su bile optužbe za mrlju na Kosovu i Kosovarima i bio je osnov za osnivanje tzv. kosovskog suda, iako nema ništa od Kosova, pa ni grb, ni orla", naveo je pored ostalog Tačijev advokat.

Najavio je da će odbrana tražiti Tačijevo privremeno puštanje na slobodu u najkraćem roku, napominjući da je bila iznenađena njegovim hapšenjem prošle sedmice.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Upitao je da li je neophodno da se Tači nalazi u pritvoru, tvrdeći da je Tači častan čovek, od integriteta i koji se borio za mir.

Nakon toga advokat je čitao cicate iz knjige o Tačiju, u kojoj se pored ostalog navodi da je on "radio na kompromisu sa Srbijom, dok je ona činila strašne zločine nad njegovim narodom".

Negodovao je što se Tačiju stavljaju lisice na ruke, tvrdći da on nije čovek za kojeg je takvo postupanje potrebno.

Hašim Tači, jedan od osnivača i član Glavnog štaba terorističke paravojske na Kosovu, OVK, izjavio je prethodno da nije kriv i da ne priznaje optužbe koje mu se optužnicom Specijalizovanog tužioca Kosova stavljaju na teret.

Povezane vesti - “Nisam kriv, optužnica je bez ikakvog osnova”

"Časni sude optužnica je bez ikakvog osnova i ja izjavljujem da nisam kriv ni po jednoj od 10 tačaka optužnice", rekao je Tači izjašnjavajući se o krivici pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.

Negirao je optužbe za ratne zločine i zločine protiv humanosti u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
03.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve