Vesti
13.08.2018. 15:02
R.E./ Blic

TELO DEVOJČICE PLUTALO NA ADI CIGANLIJI: Srećom, tragedija izbegnuta

screenshot_93.png

Dvoipogodišnja devojčica umalo se utopila u subotu oko podneva na Adi Ciganliji, kada se nagutala vode u ograđenom bazenu za decu sa makiške strane Savskog jezera, gde je bila sa roditeljima, bratom i sestrom.

Screenshot_96

Incident se dogodio van kupačke zone, a dete, koje je već bilo poplavelo i beživotno plutalo, sa obale je primetila žena koja se sunčala u blizini. Ona je devojčicu iznela na plažu, a srećom, tu se zatekao lekar DZ "Novi Beograd" Miloš Jovanović koji je odmah primenio postupak reanimacije.

- Iznenadio me je vrisak i odmah sam pritrčao da pružim prvu pomoć. U jednom trenutku dete je povratilo i iskašljalo vodu i došlo je sebi. Posle desetak minuta stigla je i ekipa Hitne pomoći koja je devojčicu prevezla u bolnicu gde je smešteno na intenzivnu negu i oporavlja se - ispričao je Jovanović.

Kako lekar ističe, sve se brzo dogodilo, pa roditelji nisu stigli da pravovremeno odreaguju i dete izvuku iz vode pre nego što je počelo da se davi.

- Gospođa koja je primetila da se dete ne pomera u vodi mislila je da devojčica roni, a u gužvi i mutnoj vodi i plićaku teško je primetiti da nešto nije u redu. Bilo bi poželjno da spasioci patroliraju svim delovima jezera gde ima kupača - zaključio je Jovanović.

Screenshot_94

Ove godine na Adi Ciganliji je bilo na desetine incidenata i intervencija spasilačke službe, ali do sada nije zabeležena nijedna tragedija.

O bezbednosti posetilaca na Adi Ciganliji svakodnevno brine više od 50 spasilaca, ali i tri ekipe Hitne pomoći koje dežuraju na tri različita punkta. Kako objašnjava Mirko Lutovac saradnik Hitne pomoći za komunikaciju, na Adi Ciganliji tokom letnje sezone dežuraju dve lekarske i jedna transportna ekipa.

- Sećom, zatekao se na Adi jedan lekar koji je reanimirao dete do dolaska naše pedijatrijske službe. Ona je sa pulsom i u svesnom stanju prevezena u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj - kaže Lutovac i dodaje da je ovo prvi dramatičan slučaj ovog leta.

Ipak, treba imati u vidu da je staza oko jezera dugačka osam kilometara i da nije tako lako probiti se kroz tu pešačku zonu.

Screenshot_95

Kako su rekli iz JP "Ada Ciganlija", incident se dogodio u udaljenom delu jezera na makiškoj strani, blizu lokala "Smokvica", gde kupanje nije dozvoljeno budući da nema spasilaca, ni postavljene ograde.

- Da je bilo spasilaca svakako bi pritekli u pomoć, ali reč je o zoni u kojoj se posetioci mogu kupati samo na saopstvenu odgovornost - rekli su iz JP "Ada Ciganlija".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
19.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve