Vesti
07.10.2019. 14:13
R. E./Tanjug

"TEŽAK PORAZ GERILACA": Svetski mediji o izborima na Kosovu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Svetskim medijima koji su izveštavali o vanrednim parlamentarnim izborima, najviše pažnje privukla je činjenica da su po prvi put potisnuti bivši borci OVK koji su suštinski na vlasti bili 20 godina.

The New York Times navodi da su kosovske dominantne političke ličnosti u prethodne dve decenije, od kraja rata, bili ljudi koji su se istakli kao borci koji nisu uspeli da osiguraju trajni mir i da uspostave stabilnu ekonomiju.

"Ovo je prilika da nova generacija političara prekine krug korišćenja Srbije kao izgovor za greške kosovskih vlada", piše list, dodajući:

"Međutim, na parlamentarnim izborima u nedelju, nova generacija političara ponudila im je prvi put ozbiljan izazov. Opozicione stranke dobile su vlast, a čini se da je vladajuća stranka odlučno pobeđena na biralištima, prema projekcijama kosovske izborne komisije".

Agencija AP ukazuje da je "opozicija nadvladala bivše borce za slobodu koji su vladali zemljom od okončanja rata pre 20 godine". Kako navodi AP izbori u nedelju održani su uz pozive vođama da nastave dijalog sa Srbijom oko normalizacije dijaloga, u blokadi od kada je prethodna vlada uvela takse od 100 odsto na srpsku robu.

Agencija Frans pres navodi da su birači označili promenu na Kosovu i stavili opoziciju na čelo, nanoseći težak poraz bivšim gerilskim liderima posle decenije na vlasti.

Nakon jučerašnjih parlamentarnih izbora na Kosovu doćiće do promene vlasti, pošto su dve najveće opozicione partije pobedile na glasanju, ocenjuju nemački mediji.

Povezane vesti - Prištinski mediji: Kurti i Mustafa već danas o izborima

Nedeljnik "Cajt" ukazuje da su se pobednice izbora, dve najveće opozicione stranke - Samoopredeljenje i Demokratski savez Kosova (DSK), pokazale otvorene za koaliciju, čime je omogućena promena vlasti.

Dve stranke imaju velike ideološke razlike - DSK je liberalno-konzervativna, a Samoopredeljenje levičarsko-nacionalistička, dodaje list.

"Cajt" podseća da su sve vlade Ramuša Haradinaja proistekle iz "ratne koalicije“ i dodaje da su još pre ostavke premijera bile posvađane usled optužbi za korupciju i neefikasnost.

Formiranje vlade, ukazuje nedeljnik, biće otežano zbog izbornog zakona, jer 100 mesta od ukupno 120 poslanika se dodeljuje po proporcionalnom sistemu, a 20 je predviđeno za različite manjine, među kojima su Srbi sa deset mesta.

I Frankfurter algemajne cajtung (FAZ) smatra da će, zbog tesnog ishoda, biti teško formiranje stabilne koalicije.

DSK u pregovore o novoj vladi ulazi predvođena sa Vjosom Osmani, koja bi mogla postati prva žena premijer na Kosovu, ukazuje list.

Dojče vele (DW) navodi da se posle izbora na Kosovu građani nadaju promenama i novim snagama.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve