Vesti
20.01.2021. 17:15
Tanjug

TIODOROVIĆ PRIMIO VAKCINU: Sva tri cepiva bezbedna i efikasna

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović vakcinisao se danas protiv virusa korona u Domu zdravlja u Nišu.

Tiodorović je posle vakcinacije rekao novinarima da je važno da građani što pre vakcinišu i u što većem broju, ističući da su sva cepiva koja su dostupna građanima Srbije bezbedna i efikasna i da imaju isti rezultat.

''To je zaštita zdravlja, da stvorimo kolektivni imunitet koji će preći 60-70 odsto i zaustavimo ovu tešku bolest, kao i da živimo što normalnije'', rekao je Tiodorović.

On je kazao da je juče počela masovna imunizacija u većini opština jugoistočne Srbije i da se za sada efikasno sprovodi, kao i da su danas stigle nove doze vakcina.

Povezane vesti – KON: Aktuelne mere ostaju do daljeg

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/bs

Tiodorović je istakao je da je važno da se vakcinacija efikasno i organizovano sprovodi u svim delovima zemlje kako bi se stvorio kolektivni imunitet.

''Očekujem da posle druge doze, mesec dana kasnije, koliko je otprilike potrebno da organizam odgovori i stvori imunitet, mogu da kažem da sam zaštićen. Ali, mere zaštite moraju se primenjivati i posle primanja jedne ili obe doze vakcine'', rekao je Tiodorović.

Dodao je da velika većina građana sprovodi propisane mere zbog čega je, kaže, nešto povoljnija situacija u Srbiji, u odnosu na pre mesec ili dva.

Povezane vesti - VUČEVIĆ: Hala 1 spremna za masovnu vakcinaciju Novosađana

Na pitanje da li mogu da se jave komplikacije ukoliko se neko zarazi virusom između primanja prve i druge doze, Tiodorović je kazao da sve zavisi od organizma i da vakcina štiti onoliko koliko je organizam sposoban da stvori antitela.

''Organizam mladog čoveka će stvoriti visoku odbranu od virusa, više od 92 ili 95 odsto, skoro da ne može da oboli, dok će kod starijih i hroničnih bolesnika to biti manje'', naveo je on.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Shutterstock

On je naveo da je situacija u Nišu značajno bolja i da je broj prijema u kovid sistemu znatno manji u odnosu na period od pre mesec ili dva, ali da se stanje može oceniti povoljnim tek kada bude samo sporadičnih slučajeva zaraze korona virusom.

Upitan da li bi novi soj virus mogao da poveća broj obolelih, Tiodorović je kazao da novi soj nije dijagnostifikovan u Srbiji, ali da ne znači da se neće pojaviti, s obzirom da ga ima u Sloveniji i Mađarskoj.

''Po karakteristikama koje su poznate struci, novi soj virusa se brže šire i ima veću zaraznost, ali klinički gledano nema razloga u simptomatologiji u odnosu na već poznati virus'', naveo je Tiodorović.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve