Vesti
09.02.2021. 13:41
Tanjug

Tiodorović za kontrolisano popuštanje sa strožim nadzorom

tan2020-4-16_153913224_6.jpg
Izvor: FOTO TANJUG / DIMITRIJE NIKOLIC

Jedan deo Kriznog štaba će podržati izvesno popuštanje mera, a da li će oni biti u većini - nisam siguran, rekao je danas epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

Tiodorović je gostujući na TV Prva, pred sednicu Kriznog štaba kazao da će lično biti za kontrolisano popuštanje mera sa izuzetno strogim nadzorom.

Tiodorović je pred fudbalsku utakmicu Crvena Zvezda - Milan ocenio da su mere po protokolima UEFA što obuhvata merenja temperature, prisustvo 30 posto publike, i nošenje maski izvanredne - kada bi mogle da se u potpunosti sprovedu.

"Problem su naši navijači. Kada bi uspeli da ih ubedimo da sede na rastojanju, i nose masku...", rekao je on.

Navodi da je i danas sa terena od medicinskih radnika dobio poruke da nikako ne treba dopustiti da mere padnu, niti da se ublaže.

Trenutnu epidemilošku situaciju u Srbiji on je ocenio kao stabilno lošu i objasnio da je u poslednjih sedam dana došlo do povratka sa zimovanja, kompletiranja škola, što je dovelo do porasta koji nije neki veliki.

Povezane vesti - ĐERLEK: Nisam očekivao ovako dobar odziv za vakcinaciju

Tiodorović je ocenio da se vakcinacija u Srbiji odvija iznenađujuće dobro jer je narod ozbiljno shvatio bolest.

"Razum, iskustvo i situacija, kažu da se bude oprezan, stane malo i sačeka jer je sada važno da izdržimo", rakao je on.

Dodao je da se nastavi dobra vakcinacija sa još malo većim obuhvatom, a situacija bude kontrolišana merama Srbija će u proleće ući s mirom a možda će se na leto moći i na letovanja.

 FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ bs FOTO TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ bs

Govoreći o produžetku rada u ugostiteljstvu on je rekao da je većina vlasnika noćnih klubova poštovala mere i da su upravo takvi platili ceh zbog manjine koja je krišila mere.

Ocenio je da kontrola poštovanja mera u ugostiteljstvu nije bila dovoljno dobra a o predlogu da se produži radno vreme u ugostiteljstvu do 23 sati nije se direktno izjasnio.

" Uporedimo sa bilo kojom evropskom zemljom, pa tamo ne radi nijedan klub nijedan restoran. Nase mere su u toj oblasti mnogo blaže. Ipak treba dati šansu da rade oni koji su displinovani u poštovanju mera ", rekao je on i dodao da veruje da država treba da pomogne tom sektoru.

Tiodorović je rekao da ćemo tek videti šta će vakcina dati kao rezultat i ocenio da je sada vreme da izdržimo.

"Da li pet dana, da li do kraja februara, ali da smanjimo broj obolelih", zaključio je on.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
17.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve