Vesti
28.04.2021. 17:35
Tanjug

"Nismo spremni"

Tiodorović: Za sada bez popuštanja mera

Branislav Tiodorović epidemiolog
Izvor: FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Epidemiolog dr Branislav Tiodorović izjavio je danas da se za sada ne može govoriti ni o kakvom popuštanju mera, ali da će se o tome verovatno razmišljati posle 8. maja, ako se broj novozaraženih bude ubrzano smanjivao, a mere se poštovale.

"Ovog trenutka ne možemo govoriti o popuštanju mera, nismo za to još spremni", rekao je Tiodorović novinarima posle sednice Kriznog štaba.

Kako je rekao, brojke novozaražnih i dalje je na nivou, za koji nadležni žele da bude još manji.

U tom smislu, istakao je da se velikom popuštanju može govoriti kada brojke budu daleko manje neko što su sada.

"Ako budemo ovako nastavili i ako se ubrzano bude spuštao broj novozaraženih, ako se sve mere budu poštovale, verovatno ćemo posle 8. maja razmišljati da se mere postepeno ublažavaju", rekao je Tiodorović.

koronavirus u Srbiji
Izvor: EPA/ANDREJ CUKIC

To, prema njegovim rečima, znači i da će zatvoreni delovi ugostiteljskih objekata moći da rade, ali sa 50 odsto kapaciteta.

Tiodorović je, upitan da li je razmotreno uvođenje takozvanih Zelenih kartona, rekao da nije bilo konkretizacije na današnjoj sednici.

Ukazao je da je digitalni sertifikat koji imamo ocenjen dobro, ali da ima još puno posla i usaglašavanja oko tog dokumenta.

Na pitanje da li je razmatran povratak publike na stadione, jer predstoje finale Kupa i plef of ABA lige, odgovorio je da nije bilo reči o tome.

"Sačekajmo da prođu praznici. Kada prođu treba 10 do 14 dana da bi procenili da li će doći do porasta dijagnostikovanih zaraza, pa i oboljenja", kazao je on.

"Zašto da ne dođe do toga, u jednom trenutku, ako sve bude pod povoljnim ocenama", dodao je Tiodorović.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve