Vesti
21.09.2020. 16:56
Tanjug

"TO JE NAŠA ODLUKA" Ambasador Izraela: Priznali smo Kosovo 4. septembra

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Novi ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan izjavio je danas da nema nikakvog pitanja u vezi sa tim da li će Izrael priznati ili ne Kosovo, jer je, kako je rekao za N1 tv, Izrael priznao Kosovo 4. septembra.

Inače, 4. septembra su potpisani sporazumi u Beloj kući u dve varijante, a samo u dokumentu koji je potpisala Priština stoji priznanje kosovske nezavisnosti od strane Izraela, jer Beograd nije hteo da se složi s tim, ali nije mogao ni da spreči suverenu odluku Izraela.

Povezane vesti - Dogodine u Jerusalimu

Izraelski ambasador je to danas ponovio, ističući da je na inauguralnom sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o poboljšanju odnosa dve zemlje, a na pitanje kako je Vučić komentarisao izraelsko priznanje Kosova, Vilan je naveo da to nije nešto čime je Vučić zadovoljan i da ne podržava tako nešto.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

"Ali, Izrael je suverena država i to je naša odluka. Sporazum je potpisan, to nije nešto što ćemo ja ili Vučić da promenimo. Mi treba da radimo na unapređenju odnosa, a ne da se bavimo previše nečim što je urađeno pre dve i po nedelje u Vašingtonu", poručio je ambasador Izraela.

"Sada treba da se vidimo na koji način da ne dozvolimo da to utiče na odnose Srbije i Izraela", rekao je Vilan za TV N1.

Povezane vesti - Spaliti Prizrenski proces

On je 16. septembra, neposredno nakon što je predao akreditive predsedniku Vučiću, rekao za Tanjug da Izrael tehnički još nije priznao Kosovo, ali je istakao da je to deo nedavno postignutog sporazuma u Vašingtonu:

"Što se tiče Kosova, imamo izjavu izraelskog premijera o obostranom priznanju Izraela i Kosova. Do sada nismo preduzeli dodatne korake na terenu, ali, to je deo sporazuma potpisanog u Vašingtonu", rekao je Vilan tada za Tanjug.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
30.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve