Vesti
24.02.2023. 11:35
Beta

Proukrajinski aktivisti

Torta u obliku lobanje ispred ambasade Rusije (FOTO)

ambasada Rusije
Izvor: Shutterstock

Nekoliko desetina proukrajinskih aktivista pokušalo je u petak, povodom godišnjice rata u Ukrajini, da ambasadi Rusije u Beogradu dostavi tortu sa lobanjom i crvenom glazurom koja simbolizuje krv, ali im policija to nije dozvolila.

Aktivisti nisu uspeli da predaju ni zahtev ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da se "preda" Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu zbog "genocida u Ukrajini".

Advokat Čedomir Stojković, koji je predvodio aktiviste, tortu je spustio na trotoar nedaleko od zgrade ambasade, na uglu Tiršove i Deligradske ulice, gde je postavljen kordon od dvadesetak policajaca.

Stojković je, obraćajući se ispred kordona policije, ocenio da to što im policija nije dozvolila da ambasadi dostave tortu i zahtev, "svedoči da je Srbija okupirana država".

"Ova policija ovde nije tu da obezbedi demokratiju, da obezbedi poštovanje ljudskih prava, nije tu da obezbedi naš ustav i slobodu izražavanja", rekao je on.

Dodao je da su takvu tortu doneli na dan kada je pre godinu dana "zločinački režim Vladimira Putina izvršio agresiju na suverenu zemlju i započeo ubijanje i istrebljenje jednog naroda" i da su tu tortu doneli jer je to "ono što se dešava u Ukrajini, što je posledica njihove (ruske) politike, što je posledica njihove agresije".

"Sramota je da Srbija posle godinu dana nije uvela sankcije Rusiji, nije se solidarisala sa Ukrajinom i nije postala deo jedinstva Evrope, koja je danas ujedinjena kako nikad nije bila u istoriji, a Srbija, koja je okupirana od strane Rusije, nije deo toga i kvari jedinstvo Evrope na svoju štetu", kazao je Stojković.

Aktivisti su pre toga prošetali Deligradskom ulicom od Slavije do Ambasade Rusije, a nekoliko građanki iz kafića pored beloruske ambasade, koja se nalazi u istoj ulici, dovikivale su "Slava Rusiji", dok su učesnici skupa prolazili pored njih.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Svi detalji u vezi sa ratom u Ukrajini
1

Godišnjia

24.02.2023. 09:08

Svi detalji u vezi sa ratom u Ukrajini

 Invaziji Rusije na Ukrajinu, koju je Moskva započela pre tačno godinu dana, ne nazire se kraj, dok mnogi strahuju da eskalacija sukoba tek sledi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve