Vesti
24.02.2023. 11:35
Beta

Proukrajinski aktivisti

Torta u obliku lobanje ispred ambasade Rusije (FOTO)

ambasada Rusije
Izvor: Shutterstock

Nekoliko desetina proukrajinskih aktivista pokušalo je u petak, povodom godišnjice rata u Ukrajini, da ambasadi Rusije u Beogradu dostavi tortu sa lobanjom i crvenom glazurom koja simbolizuje krv, ali im policija to nije dozvolila.

Aktivisti nisu uspeli da predaju ni zahtev ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da se "preda" Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu zbog "genocida u Ukrajini".

Advokat Čedomir Stojković, koji je predvodio aktiviste, tortu je spustio na trotoar nedaleko od zgrade ambasade, na uglu Tiršove i Deligradske ulice, gde je postavljen kordon od dvadesetak policajaca.

Stojković je, obraćajući se ispred kordona policije, ocenio da to što im policija nije dozvolila da ambasadi dostave tortu i zahtev, "svedoči da je Srbija okupirana država".

"Ova policija ovde nije tu da obezbedi demokratiju, da obezbedi poštovanje ljudskih prava, nije tu da obezbedi naš ustav i slobodu izražavanja", rekao je on.

Dodao je da su takvu tortu doneli na dan kada je pre godinu dana "zločinački režim Vladimira Putina izvršio agresiju na suverenu zemlju i započeo ubijanje i istrebljenje jednog naroda" i da su tu tortu doneli jer je to "ono što se dešava u Ukrajini, što je posledica njihove (ruske) politike, što je posledica njihove agresije".

"Sramota je da Srbija posle godinu dana nije uvela sankcije Rusiji, nije se solidarisala sa Ukrajinom i nije postala deo jedinstva Evrope, koja je danas ujedinjena kako nikad nije bila u istoriji, a Srbija, koja je okupirana od strane Rusije, nije deo toga i kvari jedinstvo Evrope na svoju štetu", kazao je Stojković.

Aktivisti su pre toga prošetali Deligradskom ulicom od Slavije do Ambasade Rusije, a nekoliko građanki iz kafića pored beloruske ambasade, koja se nalazi u istoj ulici, dovikivale su "Slava Rusiji", dok su učesnici skupa prolazili pored njih.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Svi detalji u vezi sa ratom u Ukrajini
1

Godišnjia

24.02.2023. 09:08

Svi detalji u vezi sa ratom u Ukrajini

 Invaziji Rusije na Ukrajinu, koju je Moskva započela pre tačno godinu dana, ne nazire se kraj, dok mnogi strahuju da eskalacija sukoba tek sledi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
22.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve