Svet
31.03.2016. 08:48
ekspres

TRAMP PONOVO ZGROZIO JAVNOST: Žene koje abortiraju treba kazniti!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Favorit republikanaca za predsedničkog kandidata Donald Tramp izjavio je da bi žene koje izvrše abortus trebalo kazniti ako SAD zabrani pobačaj, izazvavši lavinu kritika i pristalica i protivnika abortusa, uključujući i suparnike u trci za američkog predsednika.

Nakon što je televizija MSNBC objavila deo intervjua s Trampom, američki milijarder je ublažio svoju izjavu navodeći da to pitanje treba da reše savezne države posle čega je dodao i  da treba da odgovaraju lekari koji izvrše abortus.

- Pravno ne treba da odgovar žena, nego lekar ili bilo koja druga osoba koja obavlja tu nezakonitu stvar - ogradio se Tramp u najnovijoj izjavi.

- Žena i dijete u njenom stomaku su u tom slučaju žrtva - ublažio je republikanac raniju izjavu koja je izazvala oštre reakcije aktivista koji brane pravo na pobačaj i onih koji mu se protive.

Abortus je već dugo kontroverzno pitanje američke politike, iako ga je Vrhovni sud legalizovao pre više od 40 godina.

Zabrana pobačaja postala je ključni deo političkih programa većine konzervativnih političara.

Tramp je dobio podršku republikanskih birača pričom da nije deo političke elite u Vašingtonu. Međutim, kontroverzni bogataš, koji se zalagao za pravo na pobačaj, pod pritiskom je konzervativaca da dokaže kako je jedan od njih. Istovremeno izazviva kritike zbog komentara na račun žena i manjinskih skupina.

- Naravno da žene ne treba kažnjavati - rekao je Trampov republikanski protivkandidat Džon Kasić dodajući da se protivi pobačaju, osim u posebnim slučajevima kao što je silovanje.

Senator Ted Kruz iz Teksasa, treći kandidat za republikansku nominaciju za izbore, rekao je da Tramp nije dobro promislio o tom pitanju.

- Ono što se često zanemaruje jeste da zalagati se za život ne znači samo štititi prava nerođene dece, nego i majke - istakao je senator.

Trampovom izjavom zgroženi su i zagovornici prava na pobačaj.

- To što je Donald Tramp rekao je strašno i opasno. Uvek me iznova šokiraju stvari koje izgovara. Još jednom je pokazao ko je on - rekla je demokratska kandidatkinja Hilari Klinton.

(Jutarnji.hr)

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve