“TREBA NAM MIR” Vučić: Bilo je puno propuštenih šansi za kompromis

“TREBA NAM MIR” Vučić: Bilo je puno propuštenih šansi za kompromis

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bk


Nama je potreban mir, a bilo je mnogo propuštenih šansi za kompromis sa Albancima, rekao je predsednik Aleksandar Vučić, te istakao da krivica za to nije do Srbije.

On je tako odgovorio na pitanje da li je razgovarano o promeni strategije dijaloga, pošto do sada nije bilo rezultata, jer Prištinu interesuje samo status, i to bez ustupaka.

“Razgovarali smo o propuštenim šansama i o tome šta je bilo moguće, zbog čega mislim da ćemo imati daleko lošije i teže rešenje u budućnosti, nego što je moglo da bude pre dve ili tri godine”, rekao je predsednik Srbije, na konferenciji za štampu sa šefom evropske diplomatije Žosepom Borelom.

On je rekao da nije mogao da razume napade iz različitih EU zemalja i drugih, kada je krenuo da govori o mogućem rešenju, iako je znao da pokušaj rešavanja kosovskog čvora donosi najteži mogući teret.

“Nema nikog u našoj zemlji i u Evropskoj uniji, izuzev visoke predstavnice EU, ko nije izgovorio najgore reči, gadosti, neistine, o meni, Srbiji, ali, I Albancima. Kao da se to nije ticalo nas I Albanaca. A tiče se samo nas Srba I Albanaca, a samo Srbi I Albanci ne smeju da odlučuju ni o čemu. Svi drugi su odlučivali I držali nam pridike o Pandorinoj kutiji koju bi otvorili rešenjem van onoga što su želeli”, objasnio je on.

Vučić podseća da na njegovo pitanje zašto su otvorili Pandorinu kutiju priznanjem Kosova 2008, I bombardovanjem Srbije 1999, ni dan danas nije dobio odgovor, kao što I danas nije dobio odgovor zašto Srbi u Crnoj Gori nemaju ista prava kao Albanci u Severnoj Makedoniji.

 FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bk

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bk

“Mogu da pitam pet miliona puta i uvek će biti zid ćutanja. Stvarnog odgovora nema i niko ne može da ga izmisli i nađe. Moramo da se naučimo na to, da sebe naučimo na to da nas doživljaju kao gubitnike I da moramo da platimo visoku cenu za dešavanja 1990-tih da bi mogli da budemo deo civilizovanog sveta. To šta ćemo prihvatiti je naša stvar. U našem je interesu da vodimo razgovor, da postignemo kompromisno rešenje”, istakao je on.

Rekao je da mu ne pada na pamet da odustane, da ne traži ili ne učestvuje, odnosno da se ne bori za razgovore i kompromisno rešenje.

Povezane vesti – “MOĆNE SU ALI..” Borel: SAD ne mogu same da uvedu Kosovo u UN

Podsetio je da je Srbija imala mnogo mrtvih 1990-tih, 1940-tih, u Prvom svetskom ratu i početkom prošlog veka, i da je vreme da naša deca odrastaju, rade, grade ovde, i da čuvamo mir.

“To je suština svega”, podvukao je on.

Kazao je da mali broj zna da su u Beogradu najveće demonstracije održane, ne 2011, ili 19. aprila, već 1908. kada je Austro-ugarska izvršila aneksiju BIH.

“Tada se čulo ”dajte nam puške”, I bilo je 200.000 ljudi. Ali, neki pametan čovek rekao je da ne treba rat, a to je bio Stojan Novaković i izbegli smo tada rat. Ali nismo izbegli nijedan kasnije. Skupu cenu plaćamo za to I zato nas je danas tako malo, prazna nam je teritorija, I ljudi odlaze. Vreme da im ponudimo drugačiju perspektivu”, poručio je Vučić.

Izrazio je zahvalnost Borelu na rečima ohrabrenja za želju da sačuvamo mir.

 FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bk

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bk

Takođe se osvrnuo i na jučerašnji izveštaj Evropske komisije koja je konstatovala da je snažan rast Srbije “pogurao” ekonomiju čitavog regiona.

“Naš rast je veći od onog u izveštaju Evropske komisije. Nisu imali još podatke od decembra, a tada nam je rast iznosio 6,7 odsto. To ne može bez mira I stabilnosti”, objasnio je on.

Podsetio je da je Srbija po platama prestigla BiH, stigla Crnu Goru i da će preteći sve, ali je to, kaže, zahvaljujući radu i dodajući da je za to potreban mir i sigurnost, a ne mrtvački sanduci.

“Ali to ne znači da ćemo da dozvolimo poniženje našeg naroda”, zaključio je Vučić.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar