TRGOVINA UTICAJEM – UNTOUCHABLES

TRGOVINA UTICAJEM – UNTOUCHABLES


Suština moći kao mogućnosti odnosi se na čovekove stvaralačke potencijale. Stvaralaštvo je samo po sebi moć. I ta moć stvara uticaj na okolinu, na druge ljude. Međutim, kada se moć koristi za lične interese i u suprotnosti od javnog značaja, dolazi do onoga što se smatra suštinom korupcije, a uticaj na druge ljude, posebno na one podređene, u takvoj korelaciji interesa pretvara se u trgovinu uticajem – jedno je od prvih krivičnih dela koja su u Srbiji uvedena upravo kako bi se stalo na put korupciji.

Za deset godina, koliko ovo delo postoji, zbog trgovine uticajem uhapšeno je manje od sto osumnjičenih, a manje od 20 je osuđeno na zatvorske kazne. U mreži policije, tužilaštva i suda našle su se uglavnom sitne ribe: poneki sudija, lekar, nekoliko policajaca, jedan direktor škole, nekoliko opštinskih službenika. Skoro svi iz unutrašnjosti. Nijedan političar, ministar, gradonačelnik, predsednik opštine…

Advokat Sead Spahović za “Eksperes” kaže da glavni problem što u desetogodišnjoj primeni ovog krivičnog dela nisu pale krupnije zverke leži upravo u podređenosti izvršioca prema nalogodavcu trgovine uticajem.

fotka naslovna

“Ne može neko ko je na nižem položaju i ko je u suprotnosti sa zakonom izvršio ili nije izvršio službenu radnju da prijavi sudu ili tužilaštvu onog ko mu je to naredio kad je to naređenje mogao da mu izda samo neko ko je po položaju i funkciji iznad njega. Znači, neposredni izvršilac krivičnog dela u životu zavisi od onog ko je iznad njega i onda dolazi do glavne začkoljice u ovom delu, a to je dokazivanje dela. Da bi se dokazalo delo, onaj ko je na nižem položaju morao bi da ukaže na onog ko je na višoj funkciji, ko mu je praktično šef, a to se u praksi ne dešava. Ne dešava se upravo zbog te zavisnosti od nalogodavca, ali i zato što za ovo delo ne postoji sistem zaštite svedoka. Kada bi taj sistem postojao, kada bi izvršilac bio siguran da je zaštićen u svedočenju i da neće trpeti posledice zbog svog svedočenja, onda bi u zatvoru zbog trgovine uticajem bilo mnogo više ljudi i mnogo više krupnijih zverki”, kaže advokat Sead Spahović.

Više o problemu borbe protiv korupcije, trgovini uticajem ali i granici sa dozvoljenim lobiranje u Srbiji pročitajte u štampanom broju Ekspresa, koji je već na kioscima. 

Ekspres. Drugačiji ugao.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar