Vesti
07.08.2018. 16:04
R.E. Alo

TRINAESTOGODIŠNJAK STAVIO DRUGU NOŽ POD GRLO: Rasprava tinejdžera umalo se završila tragično

screenshot_5.png

Vršnjačko nasilje sve je zastupljenije u školama, a jedna prepirka vršnjaka umalo se završila tragično. Dva trinaestogodišnjaka iz istog odeljenja jedne subotičke škole došla su u sukob, a  umesto da pruže ruke jedan drugom i pomire se, A.P. je stavio nož „skakavac“ pod grlo svom školskom drugu R.J. Incident se, prema navodima oca napadnutog mališana, dogodio 26. juna u dvorištu škole gde su dečaci igrali košarku.

Brejking vrsnjacko nasilje (3)- Oko 18 časova sin me je pozvao i rekao da mu je školski drug stavio nož na vrat. Odmah sam otišao prema školi, usput sreo patrolu iz „Centra 2“ i sa njima otišao da vidim šta se desilo. Tamo sam zatekao maloletno dete koje je pred policijom priznalo da mu je stavilo nož i doslovce rekao da je fizički jače od sve dece na terenu i da može golim rukama da zadavi svakog od vršnjaka, a bilo ih je najmanje deset u tom trenutku – priča otac dečaka D.J.

On kaže da su kamere sve zabeležile.

- Na insistiranje inspektorke iz maloletničkog kriminala, škola je predala snimak, koji se sada nalazi u Višem javnom tužilaštvu. Prijavio sam slučaj policiji, školi, tužilaštvu i Centru za socijalni rad, zahtevao sam da se saslušaju njegovi roditelji i da se kaže šta će konkretno preduzeti po ovom slučaju. Ali svi su mi rekli da su nemoćni jer je u pitanju maloletno i krivično neodgovorno lice. Jedino su OJT rekli da će podneti prijavu za zanemarivanje deteta - kaže otac za Subotica.com

On kaže da ovo nije prvi put da se A.P. tako ponaša i da je taj dečak na svoj Instagram profil postavljao fotografije na kojima drži pištolj i noževe.

- Taj dečak nije bio u sukobu samo sa mojim sinom, već i sa drugom decom. Pre godinu i po dana je stavio nož pod grlo drugom dečaku, ali škola tada nije reagovala, niti je to prijavila Centru za socijlni rad. Otvoreno kažem da nisam zadovoljan radom uprave škole jer sam samo ja tri puta prijavio nasilje, a i roditelji druge dece su davali izjave šta se dešava. Nisu reagovali na treći stepen nasilja. Centar za socijalni radi i tužilaštvo su se zadovoljili davanjem izjava i razgovorom a njegovo ponašanje se nije promenilo, možda je čak i još gore – dodaje otac i ističe da što je bliži početak školske godine sve više strahuje za bezbednost svog sina, ali i druge dece.                                                              - Na košarku ide na drugi teren, pratimo ga kud god da pođe, ali to nije rešenje. Da li treba da se desi neka tragedija da bi ustanove reagovale?

U Centru za socijalni rad su za Subotica.com rekli da su postupili po prijavi Višeg javnog tužilaštva i da su preduzeli sve mere koje su u njihovoj nadležnosti. Oni su naveli i da je proces još u toku i da ne mogu davati nikakve informacije dok se on ne završi.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
20.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve