Vesti
06.06.2020. 12:20
Tanjug

TRIVAN: Srbija uhvatila korak s najnaprednijim ekologijama

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Srbija je uhvatila priključak sa najnaprednijim ekologijama i zemljama sveta zahvaljujući snažnoj podršci koju su našim naporima za zdravu životnu sredinu dali UN i UNDP, EU, SAD i prijateljske zemlje kao Švedska, Velika Britanija i druge koje su pomogle da Srbija bude dobro mesto i da napreduje, izjavio je u petak ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Na svečanosti obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine pod motom "Vreme je za prirodu" koja je u Botaničkoj bašti "Jevremovac" u petak u Beogradu okupila predstavnike diplomatskog kora, državnih institucija, naučne i stručne javnosti i medija, Trivan je ukazao da je najviši civilizacijski čin zdrava životna sredina.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredin, on je ukazao da je kriza izazvana pandenijom korona virusa pokazala da je kvalitet životne sredine najtešnje povezan sa zdravljem ljudi i šta čovek sam sebi čini uništavajući biodiverzitet.

"Mi smo konkviskadori, uništavamo sve, osvajajući nove prostore prirode i proterujući biljni i životinjski svet rizikujemo nove nepoznate bolesti. Priroda je ovih meseci pokazala da najbolje brine sama o sebi, Planeti je data prilika da živi, jer se čovek uspavao silom prilika zbog smanjenog saobraćaja i industrijskih aktivnosti“, rekao je Trivan.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Oksana Skendžić

On je ukazao da je kriza izazvana pandemijom otvorila priliku civilizaciji da promeni način života za svoju i dobrobit binjnog i životiljskog sveta.

Govoreći o naporima koje Srbija ulaže da unapredi životnu sredinu ministar je ukazao na postignute rezultate u rešavanju ključnih problema kako u zakonodavnoj oblasti, u pregovaračkoj poziciji za Poglavlje 27, u međunarodnoj ulozi Srbije u najvažnijim međunarodnim konferencijama u oblasti zaštite životne sredine.

Trivan je naveo i rezultate u realizaciji konkretnih mera koje su donele napredak u radu reciklažne industrije, u izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i u upravljanju čvrstim komunalnim otpadom, povećanju pošumljenosti teritorije Srbije, olakšica u nabavci ekološki prihvatljivijih vozila, i na mnoge druge promene koje svedoče da će životna sredina u Srbiji biti sve bolja.

Povezane vesti - INTERVJU GORAN TRIVAN: Ekologija ne sme da ima veze s dnevnom politikom

"Moramo se boriti za čistiji vazduh koji svi zajedno dišemo, moramo sačuvati svoje reke, one male potoke, jer neće biti vode“, rekao je Trivan upozorivši da Srbija u regionu ima najmanje autohtonih površinskih voda i da ne postoji racionalna odluka koja Srbiju može da natera da trošeći taj resurs zbog profita. na struju ili bilo šta drugo, uništava samu sebe.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob kazala je da je pandemija korona virusa naglasila činjenicu da uništavajući ekosisteme i biodiverzitet uništavamo sisteme koji održavaju ljudski život i da postoje tehnološka rešenja za ekonomiju koja se više bazira na prirodi i da se tako mogu otvoriti novi „zeleni“ poslovi.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Oksana Skendžić

"Moramo podstaći fundamentalni preokret u globalnoj proizvodnji energije, u modelima naše potrošnje, u poljoprivredi, transportu, modelima ulaganja. To je moguće, to je izvodljivo. To je odgovornost koju dele politički i poslovni lideri i svi građani, To je sada odgovornost svakog od nas“, poručila je Fransoaz Žakob.

Ambasador Švedske u Srbiji Jan Lundin je ukazao da je svet u novoj fazi privrednog razvoja koji mora da ide u skladu sa životnom sredinom.

On je iskazao nastavak podrške Švedske Srbiji u oblasti zaštite životne, dodaje sre u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve