Vesti
06.03.2024. 10:40
R.E./Tanjug

Sprovođenje zakona

Kreće registracija e-trotineta, od 15. juna NIGDE BEZ NALEPNICE

trotinet-shutterstock_1255739326.jpg
Izvor: Foto: Shutterstock

Laka električna vozila, odnosno električni trotineti, od 5. aprila će moći da se registruju, dok će 15. juna samo laka električna vozila sa važećom registracijom moći da učestvuju u saobraćaju.

Vlasnici takvih vozila će od 5. aprila moći da od institucija zatraže nalepnicu koja će pokazivati karakteristike vozila, a nakon 15. juna u saobraćaju mogu učestvovati samo vozila sa nalepnicom, rekao je za Tanjug Mirko Koković, pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije.

On je podsetio da je poslednjim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima uvedena definicija lakog električnog vozila koje predstavlja motorno vozilo sa najmanje dva točka, sa mehaničkim upravljačem, bez mesta za sedenje, čija trajna nominalna snaga elektromotora nije veća od 0,6 kilovati, čija najveća konstruktivna brzina ne prelazi 25 kilometara na čas i čija masa praznog vozila ne prelazi 35 kilograma.

"Žargonski rečeno trotineti su ovim izmenama prepoznati u našem zakonodavstvu i samo trotineti koji ispunjavaju navedene uslove moći će da se koriste na propisan način u saobraćaju i to samo kada poseduju odgovarajuću propisanu nalepnicu", rekao je Koković.

Na osnovu pomenutih odredaba izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, 1. marta ove godine donesen je Pravilnik o načinu izdavanja, vođenja evidencija, izgledu i načinu postavljanja nalepnice za laka električna vozila koji je objavljen u Službenom glasniku RS broj 16/24.

"Prema odredbama navedenog Pravilnika, stupanje na snagu je 8 dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS, njegova primena počinje 5. aprila, a nakon 15. juna 2024. godine, u saobraćaju na putu mogu učestvovati samo laka električna vozila na kojima je postavljena nalepnica u skladu sa odredbama ovog pravilnika", rekao je Koković.

On je dodao da se prijem i obrada zahteva, izdavanje i postavljanje nalepnice vrši na mestima koja Agencija za bezbednost saobraćaja utvrđuje na svom zvaničnom internet sajtu www.abs.gov.rs i ova će informacija biti blagovremeno objavljena imajući u vidu propisani datum primene pravilnika odnosno u svakom slučaju pre 5. aprila.

"U Pravilniku je objašnjena procedura podnošenja zahteva za dobijanje nalepnice, dat je obrazac zahteva i način popunjavanja kao i spisak potrebne dokumentacije od čega je najvažnija tehnička dokumentacija za lako električno vozilo iz koje se mogu utvrditi marka lakog električnog vozila, trajna nominalna snaga elektromotora, najveća konstruktivna brzina i masa praznog vozila. Ova dokumentacija se po pravilu dobija prilikom kupovine trotineta", rekao je Koković. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Počelo je oduzimanje vozila! Vlasnik ostao bez "pasata" ZBOG ovoga
saobracajna policija automobil

MUP

24.02.2024. 12:23

Počelo je oduzimanje vozila! Vlasnik ostao bez "pasata" ZBOG ovoga

Saobraćajna policija u Leskovcu privremeno je oduzela "folksvagen pasat" od 61-godišnjeg vlasnika koji je odbio da se podvrgne alkotestu a u prethodne dve godine je već pravnosnažno osuđivan za teže prekršaje iz oblasti bezbednosti saobraćaja, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
01.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve