Vesti
27.09.2022. 12:05
Beta

Tatjana Matić

"Turizam u Srbiji obara sve rekorde"

Turizam u Srbiji, Tvrđava Golubac
Izvor: Shutterstock

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić saopštila je povodom Svetskog dana turizma da turizam u Srbiji obara sve rekorde i da je od početka ove godine broj dolazaka veći 48,1 odsto nego u istom periodu 2021.

Prvi međunarodni sajam vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana" koji je održan u Beogradu, kao i opredeljenje Srbije,  Albanije i Severne Makedonije za projekat "Vinski putevi Otvorenog Balkana", kako je rekla, pokazuju ekspanziju turizma i razumevanje njegove ekonomske snage.

Dodatne potvrde i ohrabrenja su prema njenim rečima, ukazane i na 6. Globalnoj konferenciji Svetske turističke organizacije o vinskom turizmu, u italijanskom gradu Alba.

"Odlični prirodni uslovi za vinogradarstvo, bogata istorija, kulturna baština i narodno iskustvo, kao i potencijali planinskog i banjskog turizma, pružaju priliku za kreiranje novih i razvoj postojećih turističkih proizvoda. Proširujemo poznate i gradimo nove puteve turizma koji će nas voditi ka još većim uspesima", rekla je Matić.

Turizam, etno selo, Mokra gora, Zlatibor
Izvor: Shutterstock

Kako je saopštilo ministarstvo, Matić je navela da je od početka godine Srbiju posetilo tri miliona turista, od toga 1,3 miliona stranih, te da je broj turističkih dolazaka porastao za 48,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO) je 1979. godine ustanovila 27. septembar kao Svetski dan turizma, sa ciljem i porukom da je potrebno razvijati svest medjunarodne zajednice o važnosti turizma i njegovih kulturnih, društvenih, ekonomskih i političkih vrednosti.

Slogan Svetskog dana turizma ove godine je "Preispitivanje turizma" (Rethink Tourism).

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Paradajz turizam" u Grčkoj
Paradajz turizam

Kolumna

11.06.2022. 14:05

"Paradajz turizam" u Grčkoj

Nije nikakva novost da su "grčka sela" godinama unazad omiljena destinacija srpskih "paradajz turista", uglavnom sa juga Srbije, i to u predsezoni i postsezoni, jer je tada apartmanski smeštaj dvostruko ili trostruko jeftiniji nego u sezoni. Razumljivo, ljudi štede jer nemaju duboke džepove.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
08.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve