Vesti
27.07.2023. 17:10

Ambasador tvrdi

"Turska je postala partner broj jedan Kosova"

Kosovo
Izvor: Shutterstock

Ambasador Turske na Kosovu Sabri Tunč Angili, izjavio je da bespilotne letelice "Bajraktar ​​TB-2" koje su isporučili Kosovu nisu donacija, i naveo da su spremni da obezbede i drugu opremu ako to budu bile potrebe kosovske Vlade. 

Angili je za prištinske medije kazao da je koosvski premijer Aljbin Kurti već objasnio da su dronovi kupljeni, a ne donirani. 

Ambasador je dodao da je Turska strateški partner Kosova i da će učestvovati u razvijanju svih oblasti, uključujući i odbranu. 

"Na Kosovu imamo razvijenu i važnu ekonomsku saradnju. Investicije na Kosovu su 10 odsto naših investicija na Balkanu. Prošle godine Turska je postala partner broj jedan Kosova i želimo da imamo ekonomsku i komercijalnu saradnju, ovo je važno za nas", kazao je Angili, prenosi Kosovo onlajn. 

Upitan da li će na Kosovo stići i drugi dronovi, turski diplomata je rekao da to "zavisi od potreba Kosova". 

"Zavisi od potreba Kosova, ali do sada smo s bezbednosnim snagama Kosova najviše sarađivali kroz obuku i bilateralne kontakte. Na to se najviše fokusiramo, ali ako Vlada Kosova želi bilo kakvu dodatnu opremu, onda će Turska i druge zemlje NATO odgovoriti na ove potrebe. Do sada tako nešto nije bilo na našem dnevnom redu", rekao je on. 

Ambasador je prokomentarisao i tvrdnje o ambicijama Turske da na Kosovu preuzme ključnu ulogu, umesto zapadnih saveznika Prištine. 

"Turska podržava članstvo Kosova u evroatlantskim institucijama. Ono što nudimo nije da nekoga zamenimo, već da dodatno doprinesemo Kosovu", poručio je on.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Češka posle 15 godina šalje ambasadora na Kosovo
Češka

Bohumil Mazanek

25.07.2023. 18:20

Češka posle 15 godina šalje ambasadora na Kosovo

Posle 15 godina od priznanja nezavisnosti Kosova Češka prvi put šalje ambasadora u Prištinu, što su do sada blokirala dva prethodna predsednika Češke Vaclav Klaus i Miloš Zeman.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve