Tužilaštvo BiH: Predmet protiv Dodika zbog izjava o Oružanim snagama

Tužilaštvo BiH: Predmet protiv Dodika zbog izjava o Oružanim snagama

Foto: Ekspres/ Nemanja Jovanović


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine primilo je krivičnu prijavu člana Predsedništva BiH Željka Komšića protiv predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika, potvrdilo je Tužilaštvo BiH.

“Posle zaprimanja prijave, formiran je predmet i biće izvršene provere”, kazao je Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Tužilaštvo BiH prati situaciju u vezi sa izjavama Dodika u kontekstu Oružanih snaga, odnosno pozive na skidanje uniformi Oružanih snaga i oblačenje uniformi tzv. vojske Republike Srpske, navedeno je u saopštenju.

Tužilaštvo naglašava da su te izjave izazvale uznemirenje javnosti i brojne reakcije, dodavši da je tužilaštvo reagovalo kroz formiranje predmeta po službenoj dužnosti zbog mogućih kršenja Zakona o Oružanim snagama BiH.

Komšić je ranije danas podneo krivičnu prijavu protiv Dodika Tužilaštvu BiH zbog njegovih izjava u nedelju na obeležavanju godišnjice Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, koji baštini tradiciju bivše vojske RS, potvrđeno je iz Komšićevog kabineta.

Dodik je tada, između ostalog, rekao da je bila greška odluka o ukidanju Vojske RS, a pod pritiskom međunarodnog faktora formiranje Oružanih snaga BiH. Tada je zatražio od komande tog puka da na sledećem obeležavanju više od polovine stroja bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar