Vesti
19.04.2016. 10:26
ekspres

U Beogradu otvoren Sajam građevinarstva

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

BEOGRAD, 19. aprila  – U Beogradu je danas otvoren 42. Sajam građevinarstva, koji je okupio preko 500 izlagača, a resorna ministarka Zorana Mihajlović je poručila da građevinarstvo u Srbiji pokazuje odlične rezultate i da je prošle godine ta grana uticala na povećanje BDP-a za 1,8 odsto, dok je vrednost građevinskih radova povećana za preko 25 odsto . Mihajlović je otvarajući Sajam ukazala da je moto ove manifestacije „Prava odluka u pravom trenutku“, te podsetila da je, kada je pre dve godine formirana vlada Srbije, stav tog resora bio da se učini sve da se građevinarstvo vrati na put napretka i razvoja kao što je nekada bilo. „Posle dve godine mogu da kažem da sam ponosna, jer smo napravili određene pomake u sektoru građevinarstva. Nije još uvek dovoljno, ali imamo rezultate, koji kažu da je rađeno na nekoliko frontova u isto vreme“, navela je Mihajović.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Potpredsednica vlade je ukazala da je poboljšan ambijent za ulaganje u Srbiji, ambijent za ubrzavanje izdavanja gradievinskih dozvola, poboljšan ambijent da svi oni koji žele da rade i grade u Srbiji to čine na zakonit i legalan način.Prema njenim rečima, statistika pokazuje da je broj izdatih građevinskih dozvola od marta 2015.do kraja prošle godine bio za 29 odsto veći od proseka u prethodnih sedam godina.
„Srbija je zemlja koja od 1. januara izdaje elektronske građevinske dozvole u roku od 28 dana. Smanjili smo broj povreda na radu, uveli crne i bele liste u građevinskoj industiji. Za ove dve godine se povećao broj kompanija koje postoje na toj listi, ali istovremeno se povećava  i broj onih koji su na beloj listi, koji plaćaju obaveze prema državi, radnicima i nemaju povrede na radu“, navela je.Ministarka je ukazala da na Sajmu ima preko 500 izlagača, od kojih su dve trećine domaće kompanije, na šta je posebno ponosna.
Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ujedno je pozvala domaće građevinske kompanije da se dalje organizuju, jer su po prvi put prošle godine domaće kompanije na javnim pozivima i tenderima dobijali poslove kao glavni izvođači. „Stalo nam je da rade još više zato što će biti još puno otvorenih projekata na teritoriji Srbije, gde će domaće kompanije moći da apliciraju“, ukazala je Mihajlović.
Ona je dodala da je ovo jedan od najvećih sajmova građavinarstva u jugoistočnoj Evropi, te izrazila nadu da će sledeće godine biti još više izlagača.Direktorka Beogradskog sajma Danka Selić istakla je da se ponosi činjencom što se ove godine održava 42 Sajam građevinarstva na kojem učestvuje više od 500 izlagača iz 24 zemlje, što je potvrda da je Sajam zadržao lidersku poziciju.}

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve