Vesti
04.09.2021. 21:12
Tanjug

Patrijarh Porfirije

"U crkvi smo svi jedno, Joanikije legitimno izabran"

Patrijarh Porfirije
Izvor: FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC

Patrijarh SPC Porfirije, koji se obratio vernom narodu okupljenom ispred Hrama Hristovog vakrsenja u Podgorici, poručio je da smo, bez obzira na sve razlike, u crkvi svi jedno i pozvao i apelovao na sve krštene duše u mitropoliji da stanu iza svog izabranog mitropolita Joanikija.

"I već kao da cujem neki nemušti eho koji hoće da kaže ''on nije izabran ovde'', a ja zajedno sa vama kažem - ''izabran je mitropolit Joanikije legalno i legitimno u skladu sa učenjem svetih kanona pravoslavne crkve'' onako kako se to radilo kroz svu istoriju od 12 apostola pa preko sedamdesetorice koji su izabrani posle njih do naših dana", rekao je Porfirije.

"Nikakva druga potvrda jednom arihijereju nije potrebna do izbora od sabora, ali ako nekom treba potvrda za izbor mitropolita novog ja vas ovde sabrane pitam i ocekujem jasan i jedinstven neponovljiv i glasan odgovor: "Da li je dostojan vladika Joanikije da sedne na tron Svetog Petra Cetinjskog? Da li je dostojan? Da li je dostojan vladika Joanikije za mitropolita cronogorsko primorskog?" - upitao je patrijah, a prisutni na platou ispred Hrama Hristovog vakrsenja u Podgorici odgovorili "dostojan" Mi, kao pravoslavni hrišćani, dodao je patrijarh, znamo da smo bez obzira na to kako ko sebe doživljava i oseća, kako se izražava i kako vidi sebe, po nacionalnom određenju, na to koju ideologiju sledi, koji politički pogled na svet ima i kojoj stranci pripada, bez obzira na bilo koje i kakve razlike - u crkvi svi smo jedno", rekao je patrijarh Porfirije je poručio da je crkva jedinstveni krov i prostor za sve.

"Krov pod kojim nas, kada pristupimo svetoj čaši, sveštenik me pita koje smo nacije, ko nam je otac, majka, za koga glasamo, gde radimo. Ne, mi prosvećeni molitvama Svetog Vasilija Ostroškog, Svetog Petra Cetinjskog, znamo da je za boga najmanje bitno kako i na koji način sebe doživljamo ukoliko smo Hristovi", rekao je patrijarh Porfirije.

Crkva ne postoji da bi rešavala ekonomske, socijalne, psihološke, političke i svake druge probleme, rekao je, crkva postoji da bismo mi u nju došli i da bi smo mogli da naslutimo tajnu života večnog, što je i smisao našeg postojanja", rekao je patrijarh i dodao da tek kada dodatknemo tu tajnu tada sve ono prethodno dobija smisao.

Rekao je i da ovakvi dani i ovakvi događaji odavno su opisani u Svetom pismu rečima:"Evo dana koji stvori Gospod, radujmo se i veselimo se u nama".

Ovaj dan i ovaj susret, poručio je, izraz je naše najdublje želje i volje i za njega smo se molili Bogu, jer na čelu ove drevne svetosavske episkopije dobijemo dostojnog arhijera.

Bog je, kazao je, uslišio naše želje i moltve i Sabor je za prestojatelja izabrao velikog i važnog, onog kog smo želeli i izborili se za njega, vladiku Joanikija.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve