Vesti
22.04.2020. 12:21
R. E.

"U haosu usled pandemije pokušaće da nam podmetnu loše rešenje za KiM"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U haosu usled pandemije Srbiji će pokušati da podmetnu loše rešenje za KiM, ocenio je Nebojša Čović, nekadašnji predsednik Koordinacionog centra za KiM.

"Mislim da je korona toliko zaokupila svetsku javnost, da je možda sada pravi trenutak da rešenje na brzinu donesu. Da se pokuša neko ishitreno rešenje. Bilo kakvo ubrzanje je diskutabilno, EU nema takav potencijal više ucenjivanja zabavljajući se pandemijom i nadolazećom ekonomskom recesijom, i sve ovo što se događa u SAD, ali moram da napomenem da albanski klintonovski lobisti napadaju Trampovu administraciju", rekao je Čović.

Prema njegovom mišljenju, sada je američka administracija po pitanju KiM uravnotežena, Grenel ima energiju i da će forsirati da projekat kao lični. Pitanje Kosova sada je za SAD zanemarljivo.

Komentarišući u Jutarnjem programu reči specijalnog izaslanika predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela da kada tarife budu ukinute, tada dijalog ozbiljno započinje.

"Sve je to lepo. Moje neko iskustvo kao predsednika Koordinacionog tela, poverenje nije dugme na šporetu, pa ga samo pritisnete, mora da se gradi. Pokazalo se da je ogroman broj albanskih političara zaglavljen u prošlosti. Mislim da Grenel jeste energičan, plašim se da ne sagori. Srbija nema razloga da ide u ishitrena rešenja, u uslovima pandemije koja pokušavaju da se nametnu."

Kurti će anarhističkim delovanjem pokušati da napravi još veću gužvu, kaže Čović i dodaje da su maske u EU su pale, vidi se šta je za Berlin kompromis, i vidi se da im je rešenje potpuno različito od Vašingtona. Kurti je uspeo da napravi razilaženje Nemačke i SAD.

"Kurtijeva je pala, ali on koristi neregulisanost, ponaša se kao i da je i dalje funkcionalna njegova vlada. Isa Mustafa ima nameru da prihvati mandat koji bi mu Tači poverio, ne mislim da će Kurti na to gledati blagonaklono, setite se njegovih performansa u Skupštini Kosova, a mislim da će se preneti na ulice. Radi se o sukobu albanskih kriminalnih klanova."

Kurti, zaključuje, ima podršku evropskih zemalja, Nemačke, Tači SAD.

"Predsednik Kosova nema velika ovlašćenja po ustavu, ali Tači ima autoritet. Ali, dobro, vidim da ga muči kamen u bubregu, to je neki zaostali iz žute kuće.

Ne očekujem veliko ubrzanje, iako je Grenel efikasan. Gledao sam efikasne predstavnike još od Štajnera, efikasne za njihovu biografiju, ali je išlo uvek nauštrb naroda koji je tamo živeo", rekao je Čović.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
02.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve