Vesti
03.08.2020. 15:04
Tanjug

U "Mišoviću" se leči 195 kovid pacijenata, desetoro dece

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U KBC "Dragiša Mišović" trenutno se leči 195 kovid pacijenta, kaže direktor te kovid bolnice prof. dr Vladimir Ðukić i navodi da je u intenzivnoj nezi oko 60 pacijenata, a da je više od 30 bolesnika na nekom režimu mehaničke ventilacije.

Ðukić je za TV Pink naglasio da je sada na bolničkom lečenju mnogo više mladih ljudi sa teškom kliničkom slikom, što nije bio slučaj u prvom naletu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

"Starosna granica se bitno pomerila. Imamo 14- godišnjeg momka, vaterpolistu, koji je bez pridruženih bolesti i prebačen je na veštačku ventilaciju. To je ozbiljna klinička slika kod mladih koja se primećuje i u svim zemljama u regionu", naglasio je Ðukić.

Navodi da je u svim zemljama regiona označen crveni alarm od strane Evropske komisije za kontrolu zaraznih bolestri, te da raste broj novoobolelih sa teškom kliničkom slikom u Španiji, Italiji, Engleskoj.

"Ovo je peti mesec kako se svi zaposleni KBC "Dragiša Mišović" bore za živote pacijenata. Visoka temperatura ovih dana rad čini ekstremno složenim i ja se svim zaposlenim neizmerno zahvaljujem", rekao je Ðukić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Polako se smanjuje broj pacijenata na bolničkom lečenju, ali je još uvek veliki broj bolesnika u intenzivnoj nezi - 60, te u pomoć "Mišoviću" dolaze i anesteziolozi i intenzivisti iz drugih ustanova.

U "Mišoviću" se trenutno leči i desetoro dece, a sa njima su i majke u ovom momentu njih osam.

"I kod dece se sada javlja složenija klinička slika nego ranije. Imamo mnogo više dece sa visokom temperaturom", naveo je Ðukić i dodao da je u drugom piku javlja mnogo teža klinička slika i kod trudnica.

Povezane vesti - Počinje izgradnja kovid bolnice u Beogradu

Upitan za studije koje pokazuju da virus korona napada i druge organe osim pluća - srce, bubrege, direktor Mišović je naveo da su iz Vranja imali momka starog 26 godina pozitivnog na virus korona sa teškim znacima popuštanja srčane i bubrežne funkcije.

Navodi da među zaposlenima u Mišoviću ima zaraženih, ali da je u toj zdravstvenoj ustanovi lečeno i dosta zdravstvenih raznika iz drugih bolnica.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve