U ODBRANU CRNE GORE: “Zakon o slobodi veroispovesti je moderan i evropski”

U ODBRANU CRNE GORE: “Zakon o slobodi veroispovesti je moderan i evropski”

EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC


Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković ocenio je da se protesti u organizaciji SPC koriste kao negacija crnogorskog identiteta i Crne Gore kao nezavisne države.

Bošković je poručio i da Zakon o slobodi veroispovesti neće biti povučen.

Galama se, kaže Bošković, nije podigla zbog samog zakona, već je, tvrdi, usmerena ka negaciji Crne Gore i Crnogoraca kao nacije.

EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

“Upravo ovi protesti koje organizuje Srpska pravoslavna crkva se koriste kao negacija državnog bica Crne Gore, identiteta i Crne Gore kao nezavisne države. Imali smo izjave pojedinica gde govore da ce se Crna Gora kad tad vratiti Srbiji, što pokazuje da priroda celokupnih protesta i galame koja se digla uopšte nije Zakon o slobodi veroispovesti, već je ova kampanja usmerena ka negaciji Crne Gore, Crnogoraca kao nacije i nezavisne države”, rekao je Bošković u Jutarnjem programu Radio-televizije Crne Gore (RTCG).

Građanima koji učestvuju četvrtkom i nedeljom u litijama u više gradova Crne Gore, Bošković je poručio da je Zakon stupio na snagu, da se neće biti povučen i da je Crna Gora, kao što je to rekao premijer Duško Markovic, spremna da razgovara sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom o temeljnom ugovoru.

EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

“I pre zakona nije bila samo SPC registrovana, jer je želela da bude izvan zakona i iznad države Crne Gore. Nadam se da će se Mitropolija dozvati pameti i da će videti da zakon nije usmeren protiv njih, da daje mnogo veća prava i mogućnosti Mitropoliji da vrši svoju funkciju u Crnoj Gori”, rekao je Bošković.

Ne spori da je demokratsko pravo Mitropolije da organizuje litije i molebane sve dok su, kako kaže, ta okupljanja mirna i dok su poruke mirne.

“Svi moramo biti svesni da je Crna Gora nezavisna država, kao takva uređuje svoj pravni sistem. Bilo je potrebno urediti prava i obaveze verskih zajednica, jer je stari zakon iz 1977. godine. Radilo se dugo na ovom zakonu, on je moderan i evropski, dobio je podršku svih medunarodnih adresa, medu njima i Venecijanske komisije”, tvrdi Bošković.

Ponovio je da se protiv Crne Gore iz, kako je kazao, određenih centara vodi hibridni i dodao da će se zvanična Podgorica s tim izboriti i da ima kapacitete za to.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar