Vesti
31.05.2023. 15:33
R.E.

Pomoć Ambasade Norveške

U "Ribnikaru" eskperti koji su se bavili masakrom Brejvika u Norveškoj

1
Izvor: ATAIMAGES / M.M.

Tim psihoterapeuta iz Norveške, koji su se bavili traumama njihovih građana nakon masakra Andresa Brejvika, stiže u Srbiju, potvrđeno je "Blicu" u Ambasadi Norveške.

Oni će pomoći našim psihoterapeutima koji rade sa đacima, roditeljima i nastavnicima nakon tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar".

"Kolege stižu da nam pomognu jer imaju slično iskustvo. U tom timu su psiholozi, psihoterapeuti, čak i arhitekte, koje su projektovale memorijalni centar nakon ubistva u Norveškoj. Oni će učestvovati u planiranju memorijalnog centra u 'Ribnikaru', a tim psihologa i terapeuta će, zajedno sa nama, pažljivo saslušati svakog roditelja i videti šta ko od njih želi, na koji način se bore sa traumom, strahovima, bolom i kako to prevazići”, rekla je za sajt Nova, Tamara Džamonja Ignjatović, profesorka psihologije i članica Radne grupe za podršku mentalnom zdravlju i sigurnosti mladih, koja je formirana nakon ubistva devetoro učenika i čuvara osnovne škole na Vračaru.

Ovi eksperti su, dodaje ona, nakon Brejvikovog masakra, napravili prvo Trauma centar, u kojem su se bavili pružanjem pomoći svim ljudima koji su direktno pogođeni ubistvima, ali i onima koji su proživljavali traumu.

 

Pomoć tima stručnjaka iz Norveške kolegama u Srbiji, kao i građanima, biće pružena potpuno besplatno.

"Kolege je pozvala Ambasada Norveške, a oni su se inače, odmah uključili i ponudili pomoć, čim se desio masakr. Takođe, imaju dugu saradnju sa Institutom za mentalno zdravlje, a kolege iz Norveške dolaze ovde da rade potpuno besplatno", objasnila je Tamara Džamonja Ignjatović.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Proba državne mature, rezultati 5. juna
škola, test, đaci

Srednje škole

31.05.2023. 14:26

Proba državne mature, rezultati 5. juna

U svim srednjim školama u Srbiji je, u cilju testiranja sistema za realizaciju državne mature, održana proba tog ispita iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve