Vesti
21.06.2023. 13:10

Iznenađeni?

Da li znate koliko je Rusa, a koliko Ukrajinaca u Srbiji?

Putin
Izvor: Shutterstock

U ovoj godini zaključno sa 1. junom, preko 36.500 Ukrajinaca je ušlo u Srbiju, a boravak je prijavilo 7.437, a u Srbiji je i dok 30.000 do 40.000 državljana Rusije, izjavio je predstavnik nevladine organizacije Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović.

Đurović je u pisanoj izjavi povodom Međunarodnog dana izbeglica naveo da je ove godine u Sbiji registrovano više od 30.000 izbeglica i migranata iz Avganistana, Burundija, Irana, Pakistana, Iraka, Kube i drugih zemalja.

Ukazao je da je od tog broja "svega 440 lica uspelo da izrazi nameru za azil do maja".
 

"Obavljeno je svega 30 saslušanja (u toj proceduri) i dodeljeno svega pet subsidijarnih i jedna izbeglička zaštita u istom periodu, ostali izbegli su bili pravno nevidljivi za naše institucije. Zbog toga institucije i lokalne vlasti imaju problema kako koga da tretiraju i koja prava i obaveze ima koja kategorija izbeglih lica dok se nalazi u našoj zemlji", rekao je Đurović.
 

Rekao je da po proceni Centra, između 150 i 250 izbeglica i migranata dnevno ulazi u Srbiju iz Bugarske, Makedonije i sa Kosova.

Ove godine je preko 30.000 izbeglih je ušlo u zemlju što je manje u odnosu na prvu polovinu prošle godine, kada ih je oko 50.000 prošlo kroz Srbiju.

Tada je tome doprinelo i to što su migranti putovali i avionima i koristili bezvizni režim Srbije s Tunisom, Burundijem i Indijom, kazao je Đurović.

Đurović je naveo da se nastavlja odbacivanje (pushbacks - pušbekovi) izbeglih ljudi iz susednih zemalja EU nazad u Srbiju.

Ocenio je da sistem u Srbiji "zadovoljava kratkotrajne humanitarne potrebe izbeglih, ali nema kapaciteta za održiv prihvat većeg broja izbeglica ukoliko bi oni ostali u Srbiji da zaglavljeni žive ovde i ukoliko ne bi uspeli da nastave dalje i pređu u EU".

Đurović je rekao da izbeglice iz Ukrajine imaju problema da dobiju relevantne informacije i privremenu zaštitu i da sami ostvare garantovana prava, pre svega pravo na zdravstvenu zaštitu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Šta čitaju Ukrajinci u Srbiji? Uskoro mnogo toga...
Čitanje, knjiga 24.8.2021.

Udruženje KROKODIL

17.02.2023. 07:15

Šta čitaju Ukrajinci u Srbiji? Uskoro mnogo toga...

Beogradsko Udruženje KROKODIL, u saradnji sa osam izdavačkih kuća, pokrenulo je inicijativu nabavke knjiga na ukrajinskom jeziku koje su namenjene rastućoj ukrajinskoj zajednici u Srbiji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
09.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve