Vesti
15.06.2023. 11:03
Beta

Ombudsman

"U Srbiji raste stopa nasilja prema starijoj populaciji"

Nasilje
Izvor: Shutterstock

Stopa nasilja prema starijoj populaciji u Srbiji raste a posebno su ugroženi stariji ljudi sa sela u nerazvijenim opštinama, koji često nemaju kome da se obrate za pomoć, upozorio je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

U saopštenju povodom 15. juna, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima, Pašalić je naveo da je u Srbiji 16 odsto žena starosti od 65 do 74 godine doživelo neki oblik nasilja nakon navršene 65. godine života, ali da se žrtve retko odlučuju da prijave takve slučajeve.

"Ljudska prava su univerzalna i odnose se na sve građane, međutim poštovanje prava starijih osoba zahtevaju veću zaštitu njihovih prava. Nasilje nad starijima je jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava i može imati ozbiljne posledice po fizičko i mentalno zdravlje", ocenio je ombudsman a preneo njegov kabinet.
 

Navodeći da stanovništvo Srbije "sve više stari", Pašalić je ocenio da prepoznavanje i iskorenjivanje nasilja nad starijima zahteva "sveobuhvatni pristup države i celog društva i uključuje podizanje svesti o toj pojavi, edukaciju, efikasne zakonodavne mere, prevenciju i podršku".

"Samo zajedničkim naporima možemo stvoriti sigurno okruženje u kojem će starije osobe biti zaštićene i poštovane", naveo je zaštitnik građana.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Strah i nepoverenje u institucije najčešći razlog žena da ne prijave nasilje
1

Istraživanje

16.03.2023. 17:50

Strah i nepoverenje u institucije najčešći razlog žena da ne prijave nasilje

Rezultati istraživanja "Zašto žene ne prijavljuju nasilje u porodici" pokazalo je da je 75 odsto ispitanih žena kao razlog navelo strah od osobe koja vrši nasilje, zatim stid i sramotu ili nisu prijavile nasilje zato što nemaju gde da odu.
Close
Vremenska prognoza
light rain
19°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve