Vesti
16.09.2021. 20:30
Tanjug

Od 12 do 17 godina

U Srbiji vakcinisano 5.000 dece

Vakcine
Izvor: EPA / CHAMILA KARUNARATHNE

U Srbiji je do sada vakcinisano 5.000 dece uzrasta od 12 do 17 godina, izjavio je pedijatar dr Goran Vukomanović i istakao da je to nedovoljno i da je potrebno raditi na promociji imunizacije i edukaciji stanovništva

"Bezbednost vakcine je dokazana i pre početka njene primene, a do sada su već milioni dece u svetu primili vakcinu, dok se njena efikasnost pokazala na najvišem nivou," rekao je Vukomanović za Tanjug.

On je podsetio da je Stručni komitet za vakcinaciju u Srbiji odobrio vakcinu za decu starosti od 12 godina, dok je prethodno je bila odobrena Fajzerova vakcina kod mladih od 16 godina.

"Vrlo brzo će biti odobrena vakcina i za decu mlađeg uzrasta, te apelujem da se vakcinaciji priklone i roditelji i deca, kako bi se sprečilo širenje virusa", apelovao je dr Vukomanović.

On je istakao da su, trenutno, deca izvor delta soja virusa, koji se veoma brzo širi sa njih na odrasle.

"Kada se novi soj pojavio, imali smo obrnutu situaciju, naime, odrasli su bili glavni prenosioci, a sada je proces krenuo u suprotnom pravcu", ukazao je Vukomanović.

Prema njegovim rečima, deca imaju lakšu kliničku sliku, curenje nosa, grebanje u grlu ih i nemaju temperaturu, ali sa takvom kliničkom slikom oni "seju" virus na okolinu.

Vakcine
Izvor: AAP / JAMES ROSS

Iako su slučajevi težih oblika infekcije kovidom kod dece retki, na Institutu za majku i dete i u bolnici u Tiršovoj hospitalizovana su deca sa komplikacijama od kovida.

"Cilj je da ni jedno dete ne dođe na intenzivnu negu zbog kovida, a za to je neophodna vakcinacija," jasan je dr Vukomanović.

Kao osnovni razlog zbog kojeg se deca u Srbiji ne vakcinišu, on ističe neobaveštenost roditelja.

"Moramo da radimo na osvešćivanju roditelja, jer ako ostanu needukovani, na lošem smo putu u borbi sa korona virusom", uporozio je.

Poručio je, dajući lični primer, da preležana bolest nije zaštita i da svi oni koji su preležali virus treba da se vakcinišu.

"Ova ''kuga'' ne može sama da prođe, a dokaz su zemlje gde je vakcinisano 50, 60 odsto stanovništva, gde je delta soj ipak probio, jer se lakše širi, a da bi se to sprečilo, treba da se poveća broj vakcinisanih", poručio je Vukomanović.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U Srbiji više od 7.500 novozaraženih
maska, korona

Korona presek

17.09.2021. 15:25

U Srbiji više od 7.500 novozaraženih

U Srbiji su u poslednaj 24 sata potvrđena 7.572 nova slučaja koronavirusa, na osnovu 26.127 testiranih uzoraka, a preminule su 34 osobe.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve