Vesti
06.07.2023. 13:06
Beta

Vučić kaže...

"U toku je tiho etničko čišćenje Kosova i Metohije"

kosovo, 18. 6. 2023.
Izvor: EPA / Georgi Licovski

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je, od kada je na vlasti kosovski premijer Aljbin Kurti, uhapšeno 27 Srba pod različitim optužbama koje su "izmišljene", a za većinu njih istraga je u toku, kao i da je to "brižljivo pripremana" akcija protiv Srba na Kosovu.

Vučić je novinarima rekao da se sprovodi "tiho etničko čišćenje Kosova i Metohije", i da je "ta akcija ogromnog progona i etničkog čišćenja koju provodi prištinski režim dobro organizovana i planirana, i suštnski podržana od pojedinih krugova u međunarodnoj zajednici".

On je rekao da su vlasti u Prištini pre godinu dana doneli odluku da "sve viđenije Srbe koji bi mogli da budu tačka otpora režimu u Prištini, ti ljudi moraju da budu ili uhapšeni ili ubijeni ili sklonjeni sa Kosova i Metohije".

Vučić je kazao da je ta akcija krenula 2021. godine, kada je u Štrpcu uhapšeno šest osoba.

"U toku je drugi deo akcije u kojoj pokušavaju da zastraše dodatno stnovništvo na severu", kazao je Vučić.

Po njegovim rečima, to se odnosi na prisustvo kosovske policije u opštinama na severu, u kojima bi "moralo bi da bude 97 posto Srba, a ne 100 posto Albanaca".

Vučić je rekao da je pre takve akcije "najpre morala da bude urađena puna kriminalizacija srpskog naroda u čemu su im pomagali mnogi inostrani mediji preko inostranih vlada i mnogi domaći mediji".

On je rekao da je tome usmerena izjava poslanice u britanskom parlamentu Ališe Kerns, da Srpska pravoslavna crkva švercuje oružje na Kosovo u svojim vozilima.

"Mi provodimo istragu protiv tebe, da vidimo ko te sve plaća i zašto dovodiš u takvu politiku", rekao je Vučić o njoj.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
17.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve