Vesti
22.08.2022. 19:25
R.E.

Zorana Mihajlović

"U trenutku nesreće u rudniku Soko nisu poštovana sva pravila"

Rudar, rudnik
Izvor: Shutterstock

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da postoje jasna pravila koja nisu poštovana u rudniku "Soko" u trenutku nesreće, koja se dogodila 1. aprila, i da porodice nastradalih rudara moraju da znaju istinu, saopštilo je to ministarstvo.

"Podneli smo krivične prijave protiv 14 osoba zbog nesreće u rudniku 'Soko' u kojoj je početkom aprila ove godine život izgubilo osam rudara, a povređeno njih 20, kako bi se utvrdila odgovornost, jer postoje jasna pravila koja nisu poštovana", rekla je Mihajlović, gostujući na televiziji Studio "B".

Dodala je da porodice moraju da znaju istinu, ali i svi koji rade taj posao da znaju da svaki papir, da svi propisi, sva pravila, moraju da se poštuju i sprovedu, jer su u pitanju ljudski životi.

Ona je rekla da je tog jutra obećala porodicama nastadalih da će se proveriti i utvrditi istina.

"Postoji odgovornost kada se radi taj posao. Sačekali smo da tužilaštvo u Aleksincu donese odluku, a potom smo odlučili da Višem javnom tužilaštvu u Nišu podnesemo krivičnu prijavu i predamo svu dokumentaciju i audio-zapise kojima raspolažemo", rekla je Mihajlović.

Dodala je da smatra da postoji odgovornost, tim pre što je 14 dana pre 1. aprila, kada se dogodila tragedija, bilo povećane koncentracije metana.

Dozvoljena granica je, kako je rekla  1,5 odsto, a 14 dana pre nesreće bila je povećana koncentracija metana u zbiru 22 sata, što su odredjeni ljudi koji su obuhvaćeni prijavom to i znali.

Istakla je da je bilo propusta i u noći kada se tragedija dogodila, da je bilo propusta u dokumentaciji koja je potrebna za izvođenje radova.

Istakla je da se nije reagovalo u pravom trenutku i da nisu postojala odobrenja za rudarske projekte, kao i da nije bilo adekvatne kontrole.

"Ovo mora da bude nauk svim ljudima koji rade u opasnim sektorima, na visokorizičnim radnim mestima, da je bezbednost na prvom mestu", rekla je Mihajlović.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Veštaci pregledali jamu rudnika Soko
Rudnik, rudar

Aleksinac

14.04.2022. 15:09

Veštaci pregledali jamu rudnika Soko

Komisija veštaka pregledala je dva dana jamu rudnika uglja "Soko" u kojoj je  1. aprila poginulo osam rudara, a više je povređeno, i očekuje se nalaz komisije na osnovu kojeg će se utvrditi eventualni uzrok nesreće, saopštilo je Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve