U ZAGREBU KONGRES EPP Plenković: Pozvan je i Vučić, ako želi doći, neka dođe

U ZAGREBU KONGRES EPP Plenković: Pozvan je i Vučić, ako želi doći, neka dođe


U Zagrebu se od 19. do 21. novembra održava Kongres Evropske narodne partije, a organizatori očekuju i učešće lidera Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića. Na listi govornika, objavljenoj na zvaničnoj mobilnoj aplikaciji zagrebačkog Kongresa EPP, nalazi se i Vučić, čije je obraćanje planirano za 20. novembar.

Na Kongresu se očekuje oko 2.000 delegata iz više od 40 zemalja, a najavljen je i dolazak Ursule fon der Lajen, Donalda Tuska, Dejvida Mekalistera, Silvija Belruskonija i drugih.

foto: Tanjug

foto: Tanjug

Hrvatske medije, međutim, posebno je interesovalo pitanje učešća lidera vodeće stranke i predsednika Srbije, koje on još nije potvrdio, pa su o tome pitali i domaćina skupa, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, a on je rekao:

“Pozvan je i, ako želi doći, neka dođe”, prokomentarisao je Plenković, prenosi Index.hr.

Plenković je prokomentarisao i navode pojedinih medija da će se Vučić tokom boravka u Zagrebu obratiti u Hrvatskom saboru, navodeći da to nije tačno i da je politička skupština koja se održava u Saboru, sastanak “niži” od kongresa.

“Nije dobro iznositi laži u etar, koje onda svi prenose. To je važno za kulturu medija, ne treba lagati”, rekao je Plenković.

EPA-EFE/DANIEL KASAP

EPA-EFE/DANIEL KASAP

Mnogi čelnici potvrdili su svoj dolazak, ali, kaže Plenković, Vučić još nije. Na pitanje je li u redu da se Vučić pojavi na skupu EPP-a u Zagrebu, koji se održava nakon obeležavanja godišnjice pada Vukovara, Plenković je novinarima kazao da mu nije jasno zašto vežu ta dva događaja.

“Ja još jednom objašnjavam, kongres EPP-a je definisan pre dve godine da će se održati sada. Svi čanovi EPP-a su pozvani, a ko će od njih doći znaćemo kad potvrde. Zašto mistifikujemo nešto? Ja apelujem na sve vas da snizite ton činjenju nenormalnog nečega što nije nenormalno”, rekao je Plenković.

 FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ jd

FOTO TANJUG/ JAROSLAV PAP/ jd

Srpska napredna stranka (SNS) je postala pridružena članica EPP-a u novembru 2016 godine, što je najveći stepen pridruživanja koji može da ima stranka iz zemlje koja nije članica EU.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar