Vesti
22.08.2023. 15:52
Beta/R. E.

Traži se model

Gde će i kako ubica iz "Ribnikara" završiti školovanje

1
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Dečak K.K. koji je ubio 10 ljudi u OŠ "Vladislav Ribnikar" moraće da nastavi školovanje, jer je osnovno obrazovanje obavezno u Srbiji, a pred početak nove školske godine, traži se način kako će to biti obavljeno.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da će K.K. (14) koji bi trebalo da krene u osmi razred, najverovatnije nastaviti školovanje u Osnovnoj školi "Dr Dragan Hercog".

"Iz činjenice da maloletni K. K. ne može pohađati školu, jer se nalazi u Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu 'Dr Subotić', OŠ 'Dr Dragan Hercog' je ta u koju takvi đaci idu i za njih se pravi poseban program. To su deca koja se nalaze na onkologiji, psihijatriji, u zdravstvenim i drugim institucijama uopšte, kako bi se realizovala ustavna odredba da je osnovno obrazovanje obavezno", objasnila je ministarka.

Osnovna misija škole "Dr Dragan Hercog" je obrazovanje dece koja su privremeno ili trajno, usled zdravstvenih problema, onemogućena da nastavu pohađaju u matičnoj školi. Ta škola ima više tipova nastave, od bolničke, kućne, nastave na daljinu, do inkluzivnog obrazovanja.

Ministarka Đukić Dejanović je objasnila da, kada lekari na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu "Dr Subotić" budu dali pristanak, K. K. će u skladu sa zakonom nastavi školovanje u "Dr Dragan Hercog".

Direktor beogradske Osnovne škole "Dr Dragan Hercog" Zoran Aleksić potvrdio je da je nastavak školovanja u toj obrazovnoj ustanovi "opcija" za K.K. koji je izvršio masovno ubistvo u OŠ "Vladislav Ribnikar" 3. maja, kada je usmrtio devet đaka i školskog čuvara.

Ta škola jedina je u Srbiji koja se bavi obrazovanjem dece na bolničkom lečenju, a Aleksić je za portal N1 podsetio da je K.K. na lečenju u bolnici.

On je kazao da još nije poznato kako bi K.K. pohađao nastavu pošto je, po njegovim rečima, u pitanju jedinstven slučaj.

Direktor škole je rekao da model nastave zavisi "od procene lekara" i dodao da će škola "sa svoje strane" sve uraditi "profesionalno".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Škole dobile smernice kako da rade nakon tragedije
škola, đaci

Dopis ministarstva

18.08.2023. 15:07

Škole dobile smernice kako da rade nakon tragedije

Ministarstvo prosvete uputilo je školama Smernice za organizaciju i realizaciju obrazovno–vaspitnog rada u narednoj školskoj godini, a kako bi se učenici i nastavnici što bolje priremili za nastavak rada nakon majskih tragedija u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i u okolini Mladenovca.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
10.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve