Vesti
14.09.2023. 14:40
Beta

Uviđaj u toku

Šta je ubilo 13 srna u Bačkoj Topoli

srna srne
Izvor: Shutterstock

Po prijavi Lovačkog udruženja "Panonija", predstavnici ekološke policije, lovne i veterinarske inspekcije obavili su u četvrtak uviđaj na imanju "Zobnatice" a.d. u Bačkoj Topoli zbog uginuća srna, čija su tela uočena neposredno uz bazen koji se koristi za navodnjavanje borovnica. Pored njih, nađen je i par dugačkih rukavica.

U neposrednoj blizini mesta uviđaja, u trsci je pronađen još jedan primerak za koji je bilo očigledno da je nedavno izvađen iz vode, pa se pretpostavlja da je uzrok uginuća kod ove četiri srne davljenje, s obzirom na to da bazen nema obezbeđen izlaz za divljač u slučaju upada, iako se nalazi usred lovnog područja.

Uginule životinje su odnesete na obdukciju u Sombor kako bi se utvrdio tačan uzrok njihove smrti, a o celom događaju će biti obavešteno i tužilaštvo.

Ekološka policija je uzela izjave od predstavnika preduzeća "Zobnatica", kao i od lovaca, koji su posvedočili da su kapije zasada često otvorene, zbog čega je divljač duži period boravila zarobljena među ograđenim zasadom, bez adekvatnih uslova za život.

Ovo je drugi slučaj uginuća na imanju "Zobnatice", nakon što je, lovcima najpre 1. septembra nezvanično dojavljeno da je uginulo šest životinja među redovima borovnica, od kojih je jedna bila obezglavljena.

Pored toga, u vreme uviđaja, uočena je još jedna beživotna životinja.

Uzorci jedne od njih poslati su na toksikološku analizu u Novi Sad, a rezultati se očekuju do kraja ove nedelje.

Osim ovoga, 2. septembra, prema saznanjima Magločistača, na istom mestu je prijavljeno uginuće još jedne srne koja je u tom momentu imala prostrelnu ranu, te su, kako kažu, tvrdnje "Zobnatice" a.d. išle u pravcu krivolova.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Za borbu protiv komaraca 60 miliona dinara
komarci

Vojvodina

13.09.2023. 14:50

Za borbu protiv komaraca 60 miliona dinara

Pokrajinska vlada je na sednici održanoj u sredu izdvojila gotovo 60 miliona dinara za suzbijanje komaraca u lokalnim samoupravama na teritoriji Vojvodine u kojima su registrovani slučajevi obolelih od groznice Zapadnog Nila, s ciljem sprečavanja daljeg širenja te zarazne bolesti.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve