Vesti
11.09.2019. 14:20
Tanjug

"UBIJTE ZMAJA" Skot: Era Miloševića ne sme da definiše naše odnose

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot izjavio je da pitanje Kosova i razvoj situacije na Kosovu vidi kao jedan od najtežih problema, odnosno prepreka u aktuelnim odnosima SAD i Srbije.

On je u tom kontekstu podsetio da je "režim Slobodana Miloševića" bio optužen za nasilje nad civilnim stanovništvom na KiM, posle čega je, kako je naveo, NATO odlučio da ukloni srpsku vojsku sa KiM.

"Posle smo priznali nezavisno Kosovo. Mnogo njih u Srbiji se ne slaže s tim, ali ja sam uveren da Srbija ne može da primi svu populaciju Kosova natrag u Srbiju i da albanska populacija Kosova nikad neće biti deo Srbije", rekao je Skot novinarima u Skupštini Srbije, gde je učestvovao na međunarodnoj naučnoj konferenciji "Srpsko-američki odnosi".

Povezane vesti - Pacoli: Priština da suspenduje takse na šest meseci

On je dodao da je neophodno da se pronađe rešenje, naglasivši da SAD podržavaju proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, koji vodi EU.

SAD će, ističe, biti veoma aktivne u procesu pronalaženja rešenja, a on očekuje da će naredna vlada na KiM suspendovati ili ukinuti takse kako bi se ostvario napredak u pregovorima i postigao "težak kompromis".

"Nedavno je naš državni sekretar imenovao specijalnog izaslanika Metjua Palmera da se uključi u taj proces. Nadam se da će se posle izbora na Kosovu doći vlada, koja je spremna za napredak u pregovorima i da će suspendovati ili ukinuti takse tako da možemo da napredujemo i nađemo težak kompromis između Kosova i Srbije“, rekao je Skot.

Skot je naglasio da je važno posvetiti se napretku i istakao da je američki državni sekretar i imenovao Palmera za specijalnog izaslanika za Balkan kako bi se on koncentrisao na to pitanje.

"Mi se nadamo da ćemo se posle izbora na Kosovu brzo vratiti na posao da nađemo rešenje koje je trajno i koje će dati doprinos miru u ovom region", rekao je Skot.

Američki ambasador, kojem mandat uskoro ističe, ocenio je i da ekonomski odnosi Srbije i SAD napreduju, a nada se i politički odnosi.

Navodeći da Sloveni slave Ðurđevdan, Skot je metaforično kazao da je krajnje vreme da se ugledaju na Svetog Ðorđa i ubiju zmaja.

Povezane vesti - Kosovo nema šanse da uđe u Interpol

"Brojni su primeri antagonizama koji utabavaju nove puteve odnosa između Francuske i Nemačke, SAD i Japana. Umesto da se u mržnji i zlobi ukorenimo, učaurimo, treba nešto bolje, jače i pozitivnje zajedno da gradimo", kazao je Skot.

Kako je naveo, američke kompanije investirale su kapital u Srbiju i danas zapošljavaju preko 20.000 srpskih građana i pružaju im osnovna primanja i platu.

Prema njegovim rečima, odnose dve zemlje definišu zajedničke vrednosti i muke, kao i podrška SAD naporima Srbije u Prvom svetskom ratu.

Govoreći o terorističkim napadima 11. septembra, Skot je rekao da su oni obeležili početak nove ere i borbe protiv zajedničkog neprijatelja. On je naveo i da Amerikanci i Srbi i dalje sarađuju u borbi protiv terorizma i unapređenju bezbednost za sve naše ljude.

"Nastojimo da radimo ka stabilnijem i prosperitetnijem svetu", rekao je Skot.

Dodao je da su Srbi i drugi balkanski narodi patili stotinama godinama i podsetio na migracije u 17. i 18. veku, povlačenje preko Albanije u Prvom svetskom ratu, Plavu grobnicu, okupaciju nacista, ustaške logore i stradanja u sukobima devedesetih godina.

Skot je, ipak, rekao da je jedno od sećanja koje ga najviše inspirišu i koje će poneti sa sobom pri odlasku iz naše zemlje humanost koju je naš narod pokazao u migracionoj krizi 2016. godine.

"Pokazali ste empatiju i težnju da pomognete onima u nevolji", rekao je Skat.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve