Vesti
23.07.2022. 10:02
Beta

Svedok B1

Ubistvo Olivera Ivanovića: Zaštićeni svedok odbio svedočenje

Sud
Izvor: Shutterstock

Zaštićeni svedok "B1" odbio je da svedoči u slučaju ubistva srpskog političara iz severnog dela Kosovske Mitrovice Olivera Ivanovića, uz obrazloženje da "Srpska lista ugrožava njegov život i život njegove porodice" i da mu je prećeno iz "srpske policije".

Kako je objavio internet portal Kossev.info pozivajući se na pisanje albanskih medija na Kosovu, svedok B1 u sudnici je rekao da mu je iz srpske policije rečeno da se "tačku po tačku govori o njegovoj glavi'" i da zbog toga ne može da svedoči.

B1 je ovu izjavu dao na ročištu na kojem su za umešanost u slučaju ubistva Ivanovića optuženi Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara i Silvana Arsović, u saradnji sa odbeglim optuženima Željkom Bojićem, Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem.

Srpska lista je politička partija koja predstavlja Srbe u kosovskom parlamentu i opštinama, dok je jedan od optuženih za umešanost u ubistvo Ivanovića, Milan Radoičić, član ove stranke.

Na početku ročišta, specijalni tužilac Burim Čerkini je pitao svedoka B1 da li ostaje pri izjavi datoj tužilaštvu 2019. godine, ali je on odbio da svedoči navodeći da mu je prećeno.

Povodom ranijeg iskaza datog tužilaštvu, predsedavajući sudskog veća, sudija Valjon Kurtaj, obavestio je anonimnog svedoka da iskaz treba da ponovi i u sudnici, da bi se uveo kao dokaz kako bi druge strane mogle da postavljaju pitanja u vezi sa njim.

Sudija Kurtaj ga je obavestio i da kao svedok ima obavezu da svedoči, dok neizjašnjavanje ili protivljenje svedočenju znači da sud protiv njega mora da preduzme mere, kao što je prvo novčana kazna, a potom i kazna do 30 dana zatvora.

Povodom odbijanja svedoka B1 da da izjavu, specijalni tužilac Čerkini je rekao da će "preduzeti radnje da se ispitaju koje su to ozbiljne pretnje i zastrašivanja koja su svedoka naterala da ne svedoči".

Sudija Kurtaj je u vezi sa ovim svedokom rekao da će, kao i sa drugim anonimnim svedokom A1, biti održano novo ročište, a da će u zapisnicima sa ovih saslušanja njegov identitet biti sakriven, kao i svi delovi gde se on identifikuje.

"Sud vas obaveštava da danas ne znamo konkretne okolnosti u celini, zašto ne svedočite i koji je to razlog ili kakav je rizik sa kojim se suočavate, ali ćemo zakazati ročište na kojem će samo porota i tužilac biti prisutni i obavestićete ga zbog čega vam je prećeno", rekao je sudija Kurtaj.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Nastavljeno suđene za ubistvo Ivanovića
Sud

Priština

22.11.2021. 13:44

Nastavljeno suđene za ubistvo Ivanovića

U Osnovnom sudu u Prištini nastavljeno je suđenje za ubistvo lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokartija, pravda", a prva koja je svedočila je Ksenija Bozović koja je nasledila Ivanovića na mestu lidera GI i koja je kazala da se Kosovska poilicija prilikom istrage ponašala neprofesionalno.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
22.02.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve