Vesti
08.11.2019. 11:00
R. E.

ZAGREBAČKI ADVOKAT NOBILO: Na suđenju Perkoviću su identifikovali Arkana

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Bivši obaveštajci hrvatske Udbe Josip Perković i Zdravko Mustač su u Nemačkoj osuđeni na doživotnu robiju u slučaju ubistva Stjepana Đurekovića u Minhenu. Sud u Zagrebu je zatim za isto delo preinačio kaznu i Perkovića osudio na 30 godina, a sud u Velikoj Gorici je osudio Mustača na 40 godina zatvora.

Zagrebački advokat Anto Nobilo, koji je branio Perkovića za Ekspres govori o brojnim kontroverzama koje su pratile ceo slučaj, od izglasavanja "Lex Perković", koji je navodno trebalo da zaštiti Perkovića od izručenja, preko evropskog naloga za hapšenje koji je Hrvatskoj uručen dan nakon ulaska u EU, pa sve do suđenja u kojem se pored delovanja jugoslovenske tajne policije, otkrilo i kakvo je delovanje imala nemačka BND.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Zdravko Mustac, Josip Perkovic, Anto Nobilo Photo: Peter Kneffel/dpa EPA/PETER KNEFFEL

"U Beogradu se iznenađujuće prilično slobodno priča o toj likvidaciji. Na suđenju su identificirali Željka Ražnatovića Arkana i njegovu ekipu. Neki izvori spominju kao dio tima i Đorđa Božovića Gišku. Međutim, nama nije bio bit utvrditi tko je počinio to ubojstvo, već da naši branjenici nisu u tome učestvovali. Razni materijalni dokazi, pa i policijski i obavještajni podaci iz njemačkih izvora u to doba ukazivali su na to da je beogradsko podzemlje odradilo Đurekovića i da je Arkan vodio tu grupu. Te dokaze su Nijemci pokušali prikriti tokom suđenja. Na Arkana su ukazivali i neki dokumenti hrvatskog SDS/SDB...", kaže Nobilo.

Šta se sve dešavalo tokom suđanja, ko je insistirao da se Perković i Mustač isporuče Nemačkoj? Zbog čega sada Zagreb pokušava da okrivi Srbiju zbog opstrukcije slučaja i kako hrvatska obaveštajna služba igra dvostruku igru, čitajte u novom broju Ekspresa koji je od danas u prodaji.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ekspres. Drugačiji ugao.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
7°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve