Vesti
22.01.2024. 11:18
Beta

Osnovna škola u Subotici

Učenik pretio ubistvom drugovima i nastavnicima, reagovala policija

škola
Izvor: Ekspres

Učenik osmog razreda Osnovne škole "Sečenji Ištvan" u Subotici je, prema tvrdnjama roditelja ostalih đaka, u više navrata pretio da će ubiti sve svoje vršnjake u razredu i dva nastavnika.

Povodom tog incidenta, kako jepotvrđeno za agenciju Beta reagovali su subotička policija i Više javno tužilaštvo u tom gradu.

U odgovoru subotičke policije za Betu se navodi da je "školskom policajcu koji se nalazio na dužnosti u navedenoj školi, u četvrtak 18. januara, prijavljen problem koji nastavno osoblje ove škole ima sa jednim učenikom osmog razreda".

"O svemu je upoznato Više javno tužilaštvo u Subotici koje je naložilo da se protiv ovog učenika podnese krivična prijava zbog sumnje da je učinio krivično delo ugrožavanje sigurnosti", navodi se u odgovoru.

Direktorka škole Kristina Antal Dinčić potvrdila je za agenciju Beta da je škola upoznata s tim problemom i da je preduzela sve što je u njenoj moći, te da su  obavestili sve nadležne institucije.

Jedan od roditelja je reagovao i na društvenim mrežama i objavio sadržaj pisma koje je jedna majka uputila upravi ove osnovne škole a u kom se navodi da učenik od četvrtka, 18. januara, "preti da će pobiti ceo razed, uključujući i razrednog starešinu kao i nastavnicu hemije".

"Upravo sam došla kući sa roditeljskog sastanka i škola nam ne može ponuditi nikakvo rešenje osim privremenog udaljavanja iz škole. To isto dete je napadalo moje dete uz iste takve pretnje unazad tri školske godine. Svaki put smo prijavili školi, policiji, i sve je evidentirano u njegovom školskom dosijeu. To dete se šeta slobodno ulicom", navela je ona.

Istakla je da se školi obratila u ime svih roditelja iz tog odeljenja jer više ne znaju šta da urade.

"Nemojmo da se ponovi nesrećni slučaj od prošle godine i neka nadležni već jednom reaguju na vreme", upozorila je ona.

Roditelji učenika čija deca idu u Osnovnu školu "Sečenji Ištvan" najavili su za danas u 16 časova protest ispred zgrade te škole jer ne žele da njihova deca idu na nastavu ako će dečak i dalje pohađati nastavu sa ostalim učenicima.

Ona je za Betu istakla da se "nastavnica zaključala u razredu i tako je držala čas, a da su deca to potvrdila".

Prema njenim rečima, roditelji će na protestu ispred zgrade škole zahtevati od Ministarstva prosvete i MUP-a da se ponovo vrate školski policajci.

"Smatramo da svaka škola treba da ima policajce u obe smene. Zahtevamo da se nastavnicima vrate neka prava koja su nekada imali, kao što je udaljavanje učenika sa časa i izbacivanje učenika iz škole", kazala je ona.

Izjavila je da veći broj roditelja ne želi da šalje svoju decu u školu sve dok ne dobiju relevantne informacije o celom ovom slučaju i dok roditelje neko ne smiri.

"Neki roditelji ovo shvataju vrlo ozbiljno, dok neki smatraju da se ništa nije dogodilo, već brinu da li će njihovoj deci biti opravdani časovi ako ih ne puste u školu", ocenila je ona.

Drugi roditelj, koji je takođe želeo da ostane anoniman, rekao je za Betu da su roditelji zabrinuti zbog loše bezbednosti u školama.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Uhapšeno 29 učenika zbog objava na društvenim mrežama
Deca, dete, internet, društvene mreže

Posle dva masakra

19.07.2023. 15:10

Uhapšeno 29 učenika zbog objava na društvenim mrežama

Od 3. maja do 7. jula protiv 82 učenika starijih od 14 godina podnete su krivične prijave zbog ugrožavanja sigurnosti i širenja panike i nereda preko društvenih mreža, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
17.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve