Vesti
12.04.2016. 11:42
ekspres

Ugovor o prodaji Železare kineskom Hestilu 18. aprila?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

BEOGRAD, 12. aprila  - Vlada Srbije i kineska kompanija Hestil potpisaće kupoprodajni ugovor za Železaru Smederevo u ponedeljak, 18. aprila, ukoliko Evropska komisija da saglasnost za tu privatizaciju, saznaje Tanjug u izvorima u Vladi. Evropska komisija u narednih nekoliko dana, kako se očekuje, treba da da mišljenje o tome da li je pripremljeni ugovor u skladu sa propisima Evropske unije. Vlada Srbije prihvatila je 5. aprila ponudu kineske kompanije Hestil za kupovinu 98 imovinskih celina Železare Smederevo za 46 miliona evra, a premijer Aleksandar Vučić je neposredno posle toga izjavio da očekuje podršku Brisela ovoj privatizaciji.On je objasnio da Brisel traži da države ne subvencionišu železare, jer u EU imaju probleme na tržištu čelika, što su neke zemlje činile kršeći te propise.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Iz Brisela se, takođe, traže garancije da će Hestil, ukoliko kupi smederesku čeličanu, na evropsko tržište izvoziti samo proizvode iz te fabrike, kao i dokaze da država nije subvencionisala tu fabriku od februara 2015. godine, kada su uvedena nova pravila u EU o državnoj pomoći toj industriji.

Predsednik Nadzornog odbora Železare Bojan Bojković izjavio je nedavno da čeličana ne dobija nikakva sredstva od Vlade Srbije, i da je većinu dugova država namirila. Posle potpisivanja ugovora, kineska kompanija ima rok od 15 dana da podnese Komisiji za zaštitu konkurencije zahtev za odobrenje za preuzimanje te kompanije. "Komisija će odlučivati u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije i u skladu sa evropskim pravilima", rekao je danas predsednik te komisije Miloje Obradović. Hestil je konglomerat i gigant svetskih razmera u proizvodnji čelika. Iako je proizvodnja i prodaja čelika glavna delatnost ovog giganta, Hestil pokriva i aktivnosti u rudarskoj, finansijskoj, metalskoj industriji, upravljaju modernim logističkim centrima i aktivni su u drugim srodnim industrijama.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Na globalnom nivou zapošljava preko 120.000 radnika i u velikoj meri doprinose društvenom bogatstvu u svim geografskim područjima gde rade. Na listi Fortune Global 500 u 2015. godini, Hestil je rangiran kao 239. kompanija po veličini u svetu. Kao najveći proizvodač čelika u Kini, Hestil godišnje proizvodi 50 miliona tona, Grupa poseduje 37 visokih peći, od kojih 23 imaju kapacitet preko 1.000 kubika i u 2015. godini je proizvela 47,8 miliona tona čelika. Poslovni prihodi Grupe su iznosili 43,7 milijarde dolara u 2015. godini, a ukupna sredstva na kraju te godine 53 milijarde dolara. Hestil ima 70 direktnih i indirektnih kompanija van Narodne Republike Kine, u preko 30 zemalja i regiona, kao što su Sjedinjene Americke Države, Velika Britanija, Australija, Južna Afrika, Kanada, Singapur, Švajcarska i Hong Kong. Između ostalog, ima i većinski udeo u Duferku, koji ima najveću nezavisnu globalnu prodajnu mrežu u industriji čelika.if (document.currentScript) {

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve